نکاتی در مورد کوک سنتور
نحوه کوک کردن سنتور
از مشکلات آموزش ساز سنتور، کوک سنتور است. در بین سازها، ساز سنتور با سرعت بیشتری از کوک خارج می شود و در اثر تغییرات دمایی و حمل و نقل مقاومت کمتری دارد.
چند نکته در مورد کوک سنتور
- بهتر است ابتدا سیم های سفید را کوک کنید وسپس به سراغ سیم های زرد بروید، زیرا سیم های سفید مقاومت بیشتری نسبت به سیم های زرد دارند و احتمال پاره شدن آن ها کمتر است.
- تا زمانی که گوش شما مهارت لازم برای کوک (بدون تیونر) را بدست نیاورده از کوک سیم های پشت خرک حتی با استفاده از تیونر هم پرهیز کنید زیرا کوک سیم های پشت خرک به مهارت و تجربه کافی نیاز دارد. وقتی شما سیم های سفید را کوک می کنید سیم های پشت خرک تا حدودی کوک می شوند.
3. کوک کردن سنتور به صبر و حوصله زیادی نیاز دارد بنابراین بهتر است با انجام کوک سنتور در طولانی مدت خود را خسته نکنید و هر 15 تا 20 دقیقه یکبار به خود استراحت بدهید.
4. اگر اولین باری که سنتور کوک می کنید شاید چند روز طول بکشد اما اشکالی ندارد بلکه مهم دقت و حوصله ای است که به خرج می دهید بعد از اینکه یکبار سنتور را به طور کامل کوک کردید بهتر است دوباره تک تک سیم ها را چک کنید و ببینید که آیا سیم ها سرجای کوک اصلی خود قرار دارند یا خیر و اگر کوک نیستند دوباره آن ها را اصلاح کنید.
5. دقت کنید که اگر دو یا سه بار سیمی را چک کردید و متوجه شدید که از کوک خارج شده است، طبیعی است زیرا شما همه سیم ها را حداقل یکبار شل کردید بنابراین تا این سیم ها دوباره جا بیفتد ممکن است یک یا دو هفته طول بکشد.
6. در زمان کوک ساز سنتور بهتر است دست چپ خود را روی سنتور قرار ندهید زیرا گرمای مستقیم دست شما باعث می شود، کوک سیم ها کمی خالی شود.
7. بهتر است در زمان کوک در زاویه سمت چپ ساز شما کسی ننشسته باشد زیرا اکثر سیم ها در زمان پاره شدن به طرف چپ پرتاب می شوند و چون فشار زیادی دارند ممکن باعث اسیب به افراد شوند.
8. در زمان کوک ساز سنتور بهتر است دست چپ خود را روی سنتور قرار ندهید زیرا گرمای مستقیم دست شما باعث می شود، کوک سیم ها کمی خالی شود.
9. بهتر است در زمان کوک در زاویه سمت چپ ساز شما کسی ننشسته باشد زیرا اکثر سیم ها در زمان پاره شدن به طرف چپ پرتاب می شوند و چون فشار زیادی دارند ممکن باعث اسیب به افراد شوند.
10. در پایان بعد از اتمام کوک سنتور و چک کردن دوباره آن مضراب را به حالت درست در دست بگیرید و نت ها را تک تک به صدا در آورید و ببینید که آیا سنتور درست کوک شده است یا خیر (هر چهار سیم یک نت باید هم صدا باشند).
مراحل شروع کوک سنتور
ساز سنتور را به حالت مایل بچرخانید طوری که گوشی های سنتور مقابل دست راست شما باشد. تیونر را روی میز قرار دهید به صورتی که صفحه تیونر مقابل دید شما باشد. کلید کوک سنتور را در دست راست بگیرید. دم مضراب را در دست چپ نگه دارید، سیم اول را دنبال کنید تا گوشی موردنظر را بیابید تا گوشی موردنظر را پیدا کنید.
با استفاده از کلید کوک، سیم مربوطه را کمی شل کنید. این کار را به این دلیل است که اگر سیم های سنتور بخاطر دلایلی بالا رفته باشد، شما آن را دوباره پایین بیاورید و اطمینان حاصل کنید که برای کوک سنتور باید سیم را آهسته آهسته و به نرمی سفت کنید تا به نت اصلی برسید. این کار احتمال پاره شدن سیم را کم می کند.
حال با استفاده از دم مضراب که در دست چپ قرار دارد. سیم اول را به صدا در بیاورید و به صفحه تیونر نگاه کنید. در این مرحله عقربه تیونر را به سمت مرکز هدایت کنید تا عقربه روی عدد صفر قرار گیرد و چراغ سبز روشن شود. اگر عقربه پایین یا چپ بود گوشی را مقداری سفت کنید و اگر عقربه بالا یا راست بود گوشی را کمی شل کنید تا چراغ سبز شود. توصیه ما به شما این است زیاد تلاش نکنید که عقربه روی عدد صفر قرار گیرد.
بخاطر دو دلیل این کار مشکل است، دلیل اول: این نوع دستگاه های تیونر خیلی دقیق نیستند. دلیل دوم: صدایی که شما از سنتور ایجاد می کند با اندکی صدای محیط میکروفون تیونر می رسد.
بنابراین اگر عقربه در حدود عدد 5- تا 5+ قرار گیرد. در واقع پیشنهاد می کنم شما به چراغ توجه کنید، اگر سبز شد کار تمام است و می توانید به سراغ سیم بعدی بروید. حال سیم اول کوک شده است و مابقی سیم های نت سل به همین ترتیب عمل می کنند.
مشکلاتی که ممکن است برای تیونر پیش بیاید
گاهی اوقات وقتی سیمی را به صدا در می آورید تیونر چند نت را به شما نشان می دهد ولی معمولا یکی از آن نت ها بیشتر روی صفحه نمایش می ماند(نت اخر). چندین بار با فاصله سیم ها را به صدا در آورید و ببینید کدام حرف (نت) بیشتر نشان داده می شوند. طبیعی است که آن نت را باید موردنظر قرار دهید گاهی این دستگا ها بیش از حد معمول و معقول بهم می ریزند (مانند موبایل ها) که می توانید با روشن و خاموش کردن آن ها دوباره شروع به کار کنید.
همراه بعضی از تیونرها یک میکروفون گیره ای هست که برای جاهایی که پر سروصدا و شلوغ است و می خواهید سنتور خود را کوک کنید از ان استفاده می شود تا تیونر صدای محیط اطراف را نگیرد و نت را به طور صحیح نشان دهد. این میکروفن را می توانید به سوراخی که کلاف بلند سنتور دارد نصب کنید به طوری که گیره داخل سوراخ و میکروفن روی صفحه سنتور باشد.
این دستگاه با باطری کار می کند بنابراین به این نکته دقت کنید که نصف سنتور را با باطری ضعیف و نصف دیگر آن را با باطری نو کوک نکنید، زیرا فرکانس هایی که دستگاه با باطری نو به شما می دهد با فرکانس هایی که دستگاه با باطری ضعیف به شما می دهد متفاوت است. سعی کنید کل سنتور را با باطری نو یا باطری ضعیف کوک کنید.