آشنایی با فیلم نامه نویسی
آنچه در این مقاله می خوانید:
آشنایی با فیلم نامه نویسی
فیلم نامه، داستانی است که همراه با توضیحات صحنه نوشته می شود. در فیلم نامه علاوه بر صحنه از جنبش، اعمال، بیان و گفت و گوهای شخصیتها نیز نوشته می شود. دو نوع فیلم نامه داریم: اقتباسی و اورجینال.
فیلم نامه اورجینال زاییده ذهن یک نویسنده یا فیلم نامه نویس است و از جایی گرفته نشده است ولی فیلم نامه اقتباسی از روی یک رمان یا داستان کوتاه یا نمایشنامه نوشته می شود.
ویژگی های فیلم نامه
- فیلمنامه اثری شنیداری و تصویری است. یعنی هر آنچه که در فیلم نامه نوشته می شود باید در فیلم دیده و شنیده شود. بنابراین جمله “حسین دلش گرفته بود” در فیلم نامه بی معنی است.
- معمولا در فیلم نامه نكاتی مثل زاویه دوربین یا نور ذکر نمی شود اما برخی فیلم نامه ها حاوی این جزییات هستند.
- فیلم نامه متنی است که در زمان حال می گذرد حتی اگر در گذشته اتفاق افتاده باشد و فیلم ساز با تمهیدات مختص به خود رویدادهای گذشته را به بیننده می شناساند.
- مهمترین ویژگی فیلمنامه همزاد پنداری و جذابیت برای بیننده است.
- گرچه فیلم نامه باید عینا به فیلم برگردانده شود، اما گاهی به خاطر ویژگی های مكانی، مالی و یا وضعیت بازیگران، تغییراتی در آن به وجود می آید. بعد از فیلم برداری، در مرحله تدوین نیز ممکن است فیلم نامه تغییر کند.
- فیلمنامه از ایده تا تبدیل شدن به متن نهایی مراحل مختلفی شامل: ایده یا موضوع، طرح، سیناپس، پیش نویس (تریتمنت) را می گذراند و فیلم نامه نهایی نیز ممکن است در مراحل مختلف فیلم سازی دچار تغییرات اساسی شود.
- یک فیلم نامه استاندارد متوسط، معمولا بین 95 تا 125 صفحه نوشته می شود.
بخش های یک فیلم نامه
هر فیلم نامه شامل دو بخش می باشد:
- شناسنامه فیلم نامه: این قسمت نشان دهنده مشخصات فیلم نامه است و حداقل 3 و حداکثر 10 صفحه دارد. در صفحه اول، نام فیلم نامه، نام فیلم نامه نویس و تاریخ اتمام آن نوشته می شود. در صفحه دوم فهرست کلیه نقش های فیلم نامه نوشته می شود.
در این صفحه همچنین سکانس هایی را که این نقش ها در آن حضور خواهند داشت ذکر می کند. نقش ها به ترتیب تعداد حضورشان در فیلمنامه نوشته می شوند و اگر دو یا چند نقش، تعداد سکانس های برابر داشتند بر اساس اهمیت نقش ها آن ها را در لیست قرار می دهند. از صفحه سوم به بعد، خلاصه داستان فیلم نامه بدون به کار بردن اصطلاحات فنی و تا حد ممکن کوتاه نوشته می شود.
2. متن فیلم نامه: برای نوشتن فیلمنامه، ابتدا باید داستان مورد نظر را به سکانس های مختلف تقسیم کرد. سکانس ها، بر اساس مکان هایی است که داستان در آن اتفاق می افتد. البته این تقسیم بندی باید کمی منعطف باشد تا از زیاد شدن تعداد سکانس ها و سخت شدن نگارش فیلم نامه جلوگیری شود.
هر سکانس شامل موارد زیر می باشد:
- شماره سکانس: به صورت عددی یا حروف نوشته می شود.
- موضوع یا عنوان صحنه: حتی الامکان باید کوتاه باشد.
- وضعیت صحنه داخلی یا خارجی است: چنانچه صحنه در فضای بسته اتفاق می افتد آن را صحنه ی داخلی و در غیر اینصورت آن را صحنه خارجی می گویند.
- توصیف صحنه: به غیر از توصیفی حداقلی مکان، اتفاقات فیزیکی که در صحنه رخ میدهد نیز نوشته می شود.
- لوکیشن صحنه: آدرس و مشخصات دقیق صحنه نمایش یا فیلم.
- زمان فیلم برداری: زمان روز یا شب است.
- مشخصات صحنه: مثلا ابزار موجود در صحنه و محل قرار گرفتن آن ها
- دیالوگ: هر گفت و گویی که باید بین شخصیت های فیلم نامه رد و بدل شود و نیز تک گویی و نریشن باید دقیقا ذکر شوند. شیوه ی بیان گفتگو ها نیز باید در دیالوگ ذکر شود.
- صدا: صداهایی که باید سر صحنه شنیده شود.
انواع فیلم نامه
- فیلمنامه کوتاه
- فیلمنامه بلند
- فیلمنامه سریالی
- فیلمنامه مستند
- فیلمنامه اقتباسی
مراحل نوشتن فیلم نامه
1.ایده: یا فکر اولیه که ما را مجبور به نوشتن می کند.
2.توسعه ایده: ساختار دادن به ایده ی اولیه. برای ایده خود ابتدا و میانه و انتها تعریف کنید. فاکتور یک فیلم خوب؛ شروعی آرام، میانهای هیجانی «اوج» و پایانی نتیجهدار، است.
3.شروع به نگارش: این بخش برای عملی کردن ایده است. سکانس به معنای ابتدا تا پایان یک داستان یا موضوع است، اگر فیلم شما از داستانهای کوچک تشکیل شده، هر کدام را میتوانید در یک سکانس جا دهید. اما اگر یک داستان اصلی دارید، میتوانید همان سه بخش، شروع، اوج و نتیجه را سکانسدهی کرده و هر سکانس را به هر یک از آنها اخصاص دهید
اما پلان به معنای یک صحنه در فیلم است، توجه کردهاید در فیلمها دوربین یک صحنه روی یک شخص است و سپس در صحنه بعد روی شخصی دیگر است؟ به همین صحنهها پلان گفته میشود که بینشان ترنزیشین قرار میگیرد. به طور خلاصه می توان گفت: سکانس یک بخش بزرگ از فیلم است و پلان زیر بخشهای هر سکانس. در بالای هر صفحه از فیلم نامه جدول زیر را قرار دهید و کامل کنید:
سکانس | شماره ی سکانسی که در حال نوشتن پلان های آن هستید. |
پلان | شماره پلانِ سکانسی که در حال نوشتن آن هستید. |
نکات | توضیحات مربوط به مکان و زمان است. |
صحنه و بازیگر | طراخی صحنه و پوزیشن بازیگران و هر چیری که برای ضبط مورد نیاز است. |
بعد از این جدول، نوبت به نوشتن دیالوگ ها می رسد. دیالوگ ها را با خط تیره مشخص کنید به این صورت:
مجید- این صدای چی بود؟ (حالت صدا و چهره را اینجا مشخص کنید)
مریم- کدوم صدا؟ (حالت مریم هنگام گفتن جمله)
4. بررسی و ویرایش: بعد از نوشتن فیلمنامه آن را ویرایش کنید.
آینده فیلمنامهنویسی
فیلمنامهنویسی همیشه نقش کلیدی در فرآیند ساخت فیلم داشته است و اهمیت آن در دنیای سینما تغییری نکرده است. با توجه به پیشرفتهای تکنولوژی، امکانات جدید، و تغییرات در اندیشههای جامعه، میتوان پیشبینی کرد که آینده فیلمنامهنویسی به چه شکلی خواهد بود.
- فناوری و فیلمنامهنویسی:
یکی از تأثیرگذارترین تغییرات در آینده فیلمنامهنویسی به تأثیر فناوری در این حوزه خواهد بود. توانایی استفاده از واقعیت مجازی، افزوده، و تعاملی برای ایجاد داستانهای جذاب و نوآورانه به فیلمنامهنویسان ارائه میدهد. همچنین، ابزارهای نوآورانه مثل هوش مصنوعی و تحلیل دادهها میتوانند در فرآیند نگارش و ارزیابی فیلمنامهها مفید باشند.
- تغییر در ژانرها:
آینده فیلمنامهنویسی با تغییر در ژانرها همراه خواهد بود. ترکیبپذیری بین ژانرها، خلق سبکهای جدید، و ایجاد فیلمهای چندسبکی از جمله تغییراتی خواهد بود که امکانات فیلمنامهنویسان را گسترش میدهد.
- تغییر در نقش اجتماعی:
تغییر در اندیشههای اجتماعی و فرهنگی نیز تأثیر مهمی بر فیلمنامهنویسی خواهد داشت. از یک سو، تنوع بیشتر در شخصیتها و داستانها به واکنش به تغییرات اجتماعی خواهد بود. از سوی دیگر، داستانهایی که به مسائل اجتماعی و اختلافات جامعه پرداخته و پیامهای معنوی منتقل میکنند، برای مخاطبان جذابیت دارند.
- تواناییهای جدید فیلمنامهنویسان:
آموزشهای آنلاین، وبسایتهای معرفی فیلمنامه، و امکانات دیگر در دسترس فیلمنامهنویسان را برای یادگیری و توسعه حرفهای تسهیل میکنند. این امکانات میتوانند فرصتهای جدیدی را برای افراد جوان و نوآور در این صنعت ایجاد کنند.
با رشد پیوسته سینما و تلویزیون، آینده فیلمنامهنویسی با چالشها و فرصتهای بیشماری همراه خواهد بود. مهارتها، ابزارها، و قدرت خلاقیت فیلمنامهنویسان در این مسیر میتواند نقش مهمی ایفا کند.
در سایت (dibagaran7.ir) می توانید به اخبار بیشتری دست پیدا کنید.
سایت فرهنگ سازان می تواند به شما در دست یابی به مقاله های هنری و فرهنگی کمک کند.
مشاوره رایگان برای ثبت نام رشته های هنرهای سینمایی و آشنایی با رشته فیلم نامه نویسی
و همچنین پاسخ به سوالات متداول آموزش فیلم نامه نویسی
همه روزه به جز ایام تعطیل با تلفن 42646861-031
شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 الی 12 و 15:30 الی 20
پنج شنبه از ساعت 8 الی 14
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.