تکنیک تقویت فن بیان در بازیگری
آنچه در این مقاله میخوانید
تقویت فن بیان در بازیگری
شناخت، آگاهی و تکنیک از نحوه به استفاده از ابزاری است که برای یادگیری یک کار و حرفه خاص به آن نیاز دارید. بازیگر همچنین در ابتدا باید ابزاری را که در اختیار دارد را به خوبی بشناسد و سپس شیوه به کار بردن آن را برای اجرای نمایش بیاموزد. یکی از مهم ترین بخش های دنیای بازیگری بیان و بدن بازیگر است تا بتواند همراه با حس و حال، نقشی که می خواهد را جلو ببرد. همچنین یک بازیگر خوب باید بیان قوی داشته باشد.
بیان بازیگر چیست؟
در بازیگری ماهیت بیان امری فیزیکی است. فن بیان در بازیگری، ریشه در بیان یک بازیگر دارد و معنا و مفهوم را به شکل درست آن به مخاطب ارائه میدهد. بازیگران با استفاده از این مهارت، می توانند به خوبی اعتقادات، احساسات و در کل شخصیت نقش خود را بهطورکامل به مخاطب نشان دهند. در عالم بازیگری، بیان به معنی قدرت ادای کلمات و صدای رسا، واضح و شفاف است. پس بیان بازیگر فن بیان عمومی که سخنرانان و مجریان از آن استفاده می کنند، نیست. بلکه مجموعه ای از تکنیک های آوایی، کلامی و صوتی است که باید با تمرین زیاد جزئی از وجود بازیگران شود.
ابزارهای مهم فن بیان در بازیگری
نکتهای که لازم است به آن توجه داشته باشید این است که همه افراد (حتی آن ها که فکر می کنند هیچ استعدادی در این زمینه ندارند) توانایی به دست آوردن این ابزارها و مهارتها را دارند، تنها استعداد مورد نیاز برای آموزش، داشتن اراده و انرژی کافی برای تلاش و انجام تمرینات لازم برای یادگیری است. مهمترین این ابزارها برای تقویت بیان در بازیگری عبارت اند از:
برای شرکت در کلاس های بازیگری کلیک کنید.
- تقویت ارتعاش و تشدید صوت: اولین ابزار برای تقویت صدا و بیان بازیگر، گوش ها هستند. اگر شما به عنوان شنونده صدای خود را بشنوید، میتوانید ایرادهای آن را پیدا کرده و در رفع آنها کوشا باشید. برای این تمرین میتوانید در حین ادای جملات صدای خود را ضبط کرده و چندین بار به آن گوش دهید تا بتوانید هر مرتبه برای بهبود آن عمل کنید.
- بیان واضح و خوب: تند تند حرف نزنید. با تمرین زیاد می توانید عادت تند حرف زدن را فراموش کنید.
- سرعت، تاکید و انعطاف پذیری در صدا: بلند خواندن متن های مختلف در این امر به شما کمک می کند. یک جمله را با حسهای مختلف بگویید و چندین بار آن را تمرین کنید.
4. قدرت تحلیل درست صحنه: قبل از آنکه بازیگر خوبی باشید، باید یک تماشاگر خوب باشید. بهترین آموزش، دیدن نمایش های تئاتری خوب است.
5. داشتن دایره لغات و واژه های قوی
6. توانایی عمل کردن قبل از فکر
7. داشتن تمرکز بالا
8. کنترل تنفس: برای این منظور می توانید به تمرین آواز خوانی بپردازید. آوازخوانی یک تمرین خیلی خوب در زمینه استفاده از دیافراگم و قسمتهای مختلف حنجره است.
9. خلاقیت: بیان یک بازیگر به هیچ وجه به معنی تقلید کردن او نیست. اگر بازیگری تقلید کند، از خلاقیت باز خواهد ماند. بازیگر به جای تقلید از بیان دیگران باید به ماهیت و چگونگی ایجاد بیان آن بازیگر پی ببرد تا بتواند صدای دریافتی را در دستگاه تولید صدای درون بدن خودش جایگذاری و با خلاقیت خود، استفاده مناسب را از آن ببرد. فرق است بین به نمایش گذاشتن خلاقیت از راه به کارگیری مهارت ها با عرضه مهارت و فن های قبلی.
چگونه بیان بازیگر را تقویت کنیم؟
تمرینات فن بیان در بازیگری میتواند برای همه آن هایی که دلشان می خواهد زیبا صحبت کنند موثر باشد. با تمرین فن بیان در بازیگری می توان صاحب یک صدای زیبا و غنی شد.
- بلند صحبت کردن: بازیگران تئاتر باید تمرینات زیادی برای تقویت و بالا بردن برد صدای خود انجام دهند تا مدام مجبور به فریاد یا فشار به تارهای صوتی خود نباشند.
- شمرده صحبت کردن
- تمرین آواز
- افزایش ظرفیت ریه ها
- خواندن با صدای بلند
برای شرکت در کلاس های فن بیان کلیک کنید.
- کشش حجاها: از تونالیته های صوتی مختلف شروع کنید ابتدا با صدای کم، بعد صدای یه پله بالاتر بعد بالاتر و بالاتر و…. شروع به گفتن حجاها کنید به طوری که نفس کم نیاورید. این تمرین را در یک تایم مشخص مثلا 5، 10 و 15 ثانیه انجام دهید. سپس سرعت را بالا و پایین کنید. از این تمرینات برای گرم کردن حنجره استفاده می شود.
- یک جمله را با حس های مختلف بگویید.
- صدای خود را ضبط کنید ببینید که بزرگترین ضعف شما چیست، مثلا روی چه کلمات یا حروفی برای بیان کردن، مشکل دارید. صدای بازیگرانی که بیان مناسبی دارند را نیز گوش دهید و ببینید که نقاط ضعف و قوت بیان آنها چیست و نقاط ضعف و قدرت شما چیست. برای حل ضعف های خود تمرین های روزانه و مداوم داشته باشید.
- از خودتان فیلم بگیرید.
- جملات پر چالش و سخت را تکرار کنید: مثلا چند بار پشت سر هم بگویید:” لای رولت رنده لیمو رفته” جملاتی از این دست.
- از بدن خود استفاده کنید: به بدن خود اجازه دهید وارد عمل شود. بدن و صدا رابطه ای تنگاتنگ دارند. قبل از هر چیز بدن خود را گرم کنید و سپس در حالت های مختلف بدنی (مثلا در حالت خوابیده، در حال دویدن و یا پرواز کردن) دیالوگ ها را بخوانید. این فقط یک تکنیک برای هماهنگی بیان و بدن است.
تأثیر تقویت فن بیان بر اعتماد به نفس بازیگران
تأثیر تقویت فن بیان بر اعتماد به نفس بازیگران یکی از مسائل مهم در حوزه بازیگری است که میتواند تأثیر مستقیمی بر عملکرد و اجرای بازیگران داشته باشد. اعتماد به نفس یکی از عوامل اساسی در ایجاد ارتباط موثر با تماشاگران و پردازش درست احساسات و افکار شخصیتهای نقش است. تقویت فن بیان میتواند به بازیگران کمک کند تا با اعتماد به نفس بیشتری وارد صحنه شوند و احساسات و افکار مختلف را با قدرت و شفافیت بیشتری اجرا کنند.
با افزایش اعتماد به نفس در فن بیان، بازیگران میتوانند بهترین تکنیکها را به کار بگیرند و از تنوع و عمق در بازی خود بهره ببرند. این موضوع میتواند بهبود قابل ملاحظهای در عملکرد بازیگران و ارتقاء کیفیت نمایش در طول زمان به همراه داشته باشد.
علاوه بر این، اعتماد به نفس بازیگران میتواند تأثیر مستقیمی بر ارتباط آنها با کارکنان سایر بخشهای فیلمسازی نیز داشته باشد. با اعتماد به نفس بیشتر، بازیگران میتوانند بهترین همکاری را با تیم فنی و هنری انجام داده و نقش مؤثرتری در ایجاد یک اثر هنری بینظیر ایفا کنند.
به طور خلاصه، تقویت فن بیان میتواند بهبود قابل ملاحظهای در اعتماد به نفس بازیگران داشته باشد و نقش موثری در بهبود کیفیت نمایشهای هنری و ارتقاء سطح ارتباطات فردی و حرفهای آنها داشته باشد.