آشنایی با تکنیک های عکاسی پرتره
عکاسی پرتره (به انگلیسی: portrait photography) یا (به فرانسوی: Portrait) به عنوان یک شاخه از هنر عکاسی شناخته میشود که در آن تمرکز بر روی چهره انسان و گرفتن تصاویر آن میباشد. این ژانر اهمیت زیادی به عکس برداری از چهره میدهد و در دنیای عکاسی، به خصوص در میان عکاسان حرفهای و آماتور، طرفداران زیادی دارد. وقتی فرض کنید کسی از شما خواسته باشد در یک تصویر نشان دهید که چه کسی هستید و چه شخصیتی دارید، آیا شما تنها یک لحظه عکس سریع میگیرید؟
حالا، تصور کنید که شما نباید تنها یک عکس سریع بگیرید. شما باید به این فکر کنید که چگونه زمینه و محیط اطراف فرد میتواند به تاکید بر ویژگیها و خصوصیات اصلی او کمک کند. عکس پرتره، یکی از محبوبترین انواع عکاسی است و این تکنیک به عنوان یک شاخه خاص از هنر عکاسی شناخته میشود که در آن توجه ویژه به چهره انسان میشود.
در ادامه به بررسی تکنیک های عکاسی پرتره می پردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
عکاسی پرتره چگونه انجام میشود؟
در این نوع عکاسی، صورت انسان به عنوان موضوع اصلی تصویر قرار میگیرد و سایر عناصر تصویر به عنوان جزئیات فرعی تلقی میشوند. جاذبه عکس پرتره به حدی است که نه تنها عکاسان حرفهای و با تجربه، بلکه حتی افراد عادی و بدون تجربه در عکاسی نیز از آن لذت میبرند.
بازار عکس پرتره در جلسات خانوادگی و مهمانیها بسیار داغ است. بدون شک، عکاسی پرتره نیازمند آموزش و فراگیری تکنیکهای خاص عکاسی است. برای گرفتن تصاویر با کیفیت، اهمیت رعایت اصول پایهای که هر هنرمند عکاسی باید بداند، بسیار بالاست. عکاسی پرتره شامل گرفتن تصاویر چهره انسانی است و معمولاً به عنوان پرترههای شخصی شناخته میشود که با آنها عموم مردم آشنا هستند.
علاوه بر پرترههای شخصی، این شاخه شامل عکاسی از پرترههای:
- تمام قد
- هنری
- تبلیغاتی
- سیاسی
نیز میشود. نخستین آغاز عکاسی پرتره به دورههای پیش از قرن نوزدهم میلادی بازمیگردد تا آن زمان، نقاشی پرتره جذابیت زیادی داشت و افراد معروف و شناخته شده تمایل داشتند تا تصاویر پرتره خود و خانوادهشان را داشته باشند. اما این کار نیازمند هزینههای بالا و زمان زیادی برای کشیدن پرتره بود.
تاریخچه عکس پرتره در قرن نوزدهم
از اواسط قرن نوزدهم و با اختراع دوربین عکاسی، سیل علاقهمندان به نقاشی پرتره به سوی هنر عکاسی پرتره (portrait photography) جلب شدند. عکاسی پرتره ابتدا با تکنیک داگرئوتیپ (daguerreotype) که یکی از تکنیک های عکاسی پرتره است، به شکلی بسیار ابتدایی آغاز شد، اما به سرعت در جامعه عام نیز پذیرفته شد. تصاویر پرتره به صرفهتر از نقاشی پرتره بودند و برای افراد همه قشرها در جامعه قابل دسترسی بودند.
تکنیک داگرئوتیپ توسط لوئیس داگر (Louis-Jacques-Mandé Daguerre) به وجود آمد و در این تکنیک، تصاویر بر روی صفحات شیشهای یا فلزی ثبت میشدند. شیوه کار به این صورت بود که عکاسان دورهگرد به شهرهای مختلف سفر میکردند و آتلیههای خود را همراه داشتند.
عکاسی با این روش به دلیل نیاز به نور دهی طولانی، وقتگیر بود.
سوژه در عکس پرتره همانند نقاشی پرتره باید برای مدتی بیحرکت باقی بماند تا فرآیند عکاسی و نورپردازی به اتمام برسد. البته استقبال از تصاویر پرتره به اندازهای بود که برخی از عکاسان دورهگرد در برخی موارد تا 500 عکس را در یک روز به مشتریان تحویل میدادند.
سوژه در عکس پرتره
ارتباط نزدیک با سوژه در عکس پرتره بسیار حائز اهمیت است و اگر بتوانید با سوژه گفتوگو کنید، میتوانید بهتر به حرکات و رفتارهای شخصی او پی ببرید. برای تهیه یک پرتره خوب، انتخاب زاویه دوربین نسبت به سوژه و نوع لنز استفادهشده نیز بسیار مهم است. همچنین، فاصله کانونی لنزها باید به دقت تعیین شود و عمق میدان در لنزهای تله نسبت به لنزهای نرمال تفاوتهای قابل ملاحظهای دارد که باید به آن توجه کرد.
انواع پرتره
اکثر ما با عکاسی پرتره آشنا هستیم، اما یک عکاس حرفهای نیاز دارد که با انواع پرترهها آشنا باشد تا بتواند در بازار کار عکاسی از رقبا پیشی بگیرد. انواع عکاسی پرتره عبارتند از:
- پرتره سنتی: یکی از مشهورترین سبکهای پرتره است که فرد در آن به دوربین خیره میشود.
- پرتره خانوادگی و گروهی: این سبک زمانی استفاده میشود که عکس دسته جمعی گرفته میشود و با رعایت اصول عکاسی پرتره، خروجی جذابی به دست میآید.
- پرتره رسمی: این نوع از پرتره شباهت زیادی به پرتره سنتی دارد، اما توسط عکاسان حرفهای گرفته میشود و نمونههای آن در بیلبوردهای تبلیغاتی دیده میشود.
- پرتره مفهومی: این سبک از پرتره برای نشان دادن یک مفهوم خاص استفاده میشود، مانند نمایش مشکلات جامعه.
- پرترههای پرزرق و برق: در این سبک از لباس و آرایش خاصی استفاده میشود که بسیار جلبکننده است.
- پرتره سورئالیسم: در این سبک رویاها به تصویر کشیده میشوند و بر ذهن ناخودآگاه فرد تاکید دارد.
- پرتره محیطی: در این سبک، فرد در محیطی که مرتبط با موضوع است، با نورپردازی مناسب به تصویر کشیده میشود.
- پرتره سبک زندگی: این سبک عکاسی معمولاً لحظات شاد را ثبت میکند و بچهها سوژه اصلی آن هستند.
دیافراگم در عکس پرتره
در عکس پرتره، استفاده از دیافراگم باز که یکی از تکنیک های عکاسی پرتره است، پیشنهاد میشود تا عمق میدان کمتری دیده شود و سوژه برجستهتر شود. تأکید بر وضوح پسزمینه در فضای باز نیز به طرز باورنکردنی سوژه را بیاهمیت جلوه میدهد. همچنین، انتخاب دیافراگم بستهتر برای پیشزمینه خارج از نقطه کانونی و دیافراگم بازتر برای پیشزمینه داخل نقطه کانونی موثر است. هرچه دیافراگم بازتر باشد، پسزمینه شفافتر خواهد بود.
بهترین تنظیمات دوربین برای عکاسی از چهره
در این بخش، به بهترین تنظیمات دوربین برای عکاسی از چهره در نور طبیعی یا با استفاده از فلش دوربین پرداخته خواهد شد. ترفندها و راهنماییهایی که ارائه میشود، به همه افراد از تازهکاران گرفته تا علاقمندان به عکاسی کمک خواهد کرد.
عکسبرداری در نور طبیعی معمولاً رایج است، بنابراین با این تنظیمات، شروع به عکاسی خواهیم کرد. پیشنهاد میشود دوربین خود را در حالت تنظیم دستی قرار دهید تا کنترل بیشتری بر روی تنظیمات داشته باشید.
لطفاً به نکات زیر هم توجه فرمایید:
- دوربین
- سرعت شاتر
- دیافراگم
- ISO
این تنظیمات در شرایط نوری مختلف در فضای داخلی و خارجی ممکن است متغیر باشند. با توجه به شرایط نور، تغییرات لازم را در هر یک از تنظیمات اعمال کنید. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که در فضای داخلی و خارجی ممکن است تنظیمات متفاوتی برای دوربین مورد نیاز باشد.
بهتر است تا ISO را در حداقل مقدار ممکن نگه دارید تا از حداقل نویز در عکس بهرهمند شوید.
ایزو - ISO دوربین برای عکاسی از چهره
اولین گام انتخاب ISO میباشد که مخفف عبارت International Organization for Standardization است. در شرایط نوری طبیعی، معمولاً این مقدار را به حداقل ممکن، مانند ISO 100، تنظیم کنید. بعضی از دوربینهای Nikon از ISO پایینتری نیز پشتیبانی میکنند که به شما این امکان را میدهند تا ISO طبیعی را از 64 انتخاب کنید. از تنظیم ISO در کمترین مقدار ممکن استفاده کنید تا از حداقل نویز در تصاویر خود بهرهمند شوید.
گام 1: تنظیم سرعت شاتر برای عکاسی از چهره
پس از تنظیم ISO و تعیین دیافراگم، مرحله بعدی تعیین سرعت شاتر است. برای شروع، یک عکس آزمایشی بگیرید و هیستوگرام را در نمایشگر LCD دوربین بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که هیستوگرام به درستی تنظیم شده باشد و هایلایتها در عکس زیبا و بدون افت نور نباشند.
قانون کلی این است که سرعت شاتر را دو برابر طول کانون لنز استفاده شده قرار دهید. به عنوان مثال، اگر از یک لنز 100mm استفاده میکنید، حداقل سرعت شاتر را در حدود 1/200 تنظیم کنید تا جلوی لرزش دوربین و ایجاد عکس مات را بگیرید.
البته، در صورت استفاده از سهپایه یا لنزهای دارای تکنولوژی ثبات تصویر، میتوانید با سرعت شاتر کمتری عکس بگیرید.
گام 2: بهترین تنظیمات دوربین برای عکاسی با فلاش
زمانی که میخواهید با دوربین دارای فلاش عکاسی کنید، شرایط کمی تغییر میکنند. سرعت نور در کفشک دوربین کاهش مییابد و نورافکنهای بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرند. باید توجه داشت که برخی از نورافکنها اجازه عکاسی با سرعت شاتر بالاتر از 1/200 را نمیدهند (سرعت هماهنگ دوربین). تنظیمات دیگر نورافکنها امکان استفاده از سرعت شاتر تا 1/8000 را فراهم میآورند. اگر در محیط خارجی عکس میگیرید، نورافکنهایی مانند Godox AD600 Pro میتوانند انتخاب مناسبی باشند.
نورافکنهای Godox AD600 Pro قابلیت هماهنگی با سرعتهای بالای شاتر را دارند و کمک میکنند تا سرعت شاتر به بالای 1/8000 برسد. اگر نورافکن کنونی شما امکان عکسگیری با سرعت بیشتر از 1/200 را ندارد، میتوانید از فیلترهایی مانند B+W 3-Stop ND استفاده کنید. این فیلتر به شما این امکان را میدهد که سرعت شاتر را به 1/200 برسانید و از دیافراگمی استفاده کنید که سه برابر بزرگتر است.
برای مثال، با فیلتر سه نقطه ND میتوانید به جای f/8، از f/2.8 استفاده کنید.
نکته مهم دیگر این است که اگر در فضای باز عکس میگیرید، بهتر است زمان عکسگیری نزدیک به طلوع یا غروب آفتاب باشد تا نور خورشید خیلی شدید نباشد. تصویر بالا در یک ساعت قبل از غروب گرفته شده است و نور مناسبی به چهره سوژه تابانده شده است. اگر نور کمتری نیاز دارید، در میانه روز عکس نگیرید.
گام 3: امتحان ترفندها و اعمال خلاقیت در عکاسی پرتره
آخرین ترفندی که معرفی میشود، تنظیم شفافیت نمایشگر LCD دوربین در مقادیر 4 یا 5 است. اطمینان حاصل کنید که شفافیت به صورت خودکار تنظیم نشده باشد. زیرا با تغییر مداوم شفافیت نمایشگر LCD، سختی پیشبینی نور دهی در تصویر افزایش مییابد. تنظیمات دوربین خود را کنترل کنید و شفافیت نمایشگر LCD را به صورت دستی تنظیم کنید و در عکسهای بعدی از آن استفاده نمایید.
نتیجه گیری از تکنیک های عکاسی پرتره
اگر تازه وارد عرصه عکاسی حرفهای شدهاید، ممکن است این مسیر برایتان چندان آسان نباشد، اما با تمرین و تسلط بر تکنیک ها، مهارتهای حرفهای خود را افزایش خواهید داد.
در نگاه اول، اگر عکسهای پرتره به عنوان تصاویر شخصی برای استفاده خاص تلقی شوند، سایر عکسهای پرتره نیز باید حالات طبیعی سوژه را شامل شوند.
برای یادگیری تکنیک های عکاسی پرتره، شرکت در کلاسهای آموزشی ضروری است که برای افراد مختلف از تمام سنین برگزار میشود. با شرکت در این کلاسها، میتوانید تکنیکهای عکاسی را به صورت تئوری و عملی فرا گیرید و به عنوان یک عکاس حرفهای، به بازار کار این حوزه جذب شوید.
10 نکته برای استفاده بهتر از تکنیک های عکاسی پرتره
برای به دست آوردن عکسهای پرتره عالی و بینظیر، نکات مختلفی وجود دارد که باید رعایت شوند. از روشنایی و نورپردازی صحیح و استفاده از تجهیزات و دوربین مناسب گرفته تا نمایش خلاقانه سوژه، همه این عوامل نقش مهمی در ایجاد تصاویر بینظیر دارند.
1. پیروی از قانون یک سوم در عکاسی پرتره
یکی از اولین تکنیک هایی که در ترکیب بندی یک عکس آموخته میشود، قانون یک سوم است. در عکاسی پرتره، بهتر است عکسی تهیه شود که در آن چشمان سوژه در یک سوم بالایی تصویر قرار داشته باشد. البته، در موارد استثنا، مانند عکسهایی که شامل نمای کامل از بدن هستند، فرد را میتوان در یک سوم پایین تصویر یا در سمتهای چپ یا راست قرار داد.
2. بافت پسزمینه برای عکاسی چهره
با اضافه کردن فضایی بافتگونه به تصاویر، جذابیت و جزئیات بیشتری به عکسهای پرتره خواهید افزود. سوژه را در برابر پسزمینهای با بافت متفاوت قرار دهید. برای مثال، از پوست خشن درخت درخت در پشت صورت یک کودک یا از یک بستر چروکیده در پشت پوست نرم و شاداب یک نوزاد استفاده کنید.
3. قاب (فریم) را در عکاسی پرتره پر کنید
برای حذف حواس پرتیهای ناخواسته در عکس پرتره، عکس را به گونهای تنظیم کنید که چهره سوژه فریم تصویر را پر کند. پر کردن قاب، به اضافه کردن بافت و جزئیات به عکسها کمک خواهد کرد. در نتیجه:
- خطوط
- چین و چروک
- قطرات عرق
- جزئیاتی ظریفتر
همگی بیش از پیش برجسته خواهند شد.
4. خلق عمق میدان کم در عکاسی چهره
روشی دیگر برای حذف زمینههای منحرف کننده در عکاسی پرتره، اطمینان حاصل کردن از فوکوس درست در جایی که میخواهید، و استفاده از دیافراگم بزرگ (عدد کوچک f-stop) برای ایجاد عمق میدان کم است. همچنین، اجتناب کنید که سوژه به پسزمینه نزدیک شود و یا دوربین به صورت همزمان بر روی پسزمینه و سوژه فوکوس نکند.
5. سمت و سو و جهت در عکاسی چهره
در لحظه قرار دادن سوژه در محیط، به جهت و سمت اندامها، چشمان و جهت نگاه آن توجه داشته و داستان عکس خود را با تمرکز بر روی جهت و قرار گیری در فریم به خوبی بیان کنید.
6. استفاده از خطوط راهنما و پیشرو در عکاسی چهره
با تمرکز بر روی خطوط راهنما، تصویر خود را ترکیب کنید تا نگاه بیننده به سمت کانون مدنظر شما هدایت شود، سوژه را به صورت کلی یا عناصر خاصی مانند چشمها یا دستها باشد.
7. در عکاسی چهره با قاببندی ترکیبی بطور خاص
مانند استفاده از خطوط راهنما، قاببندی ترکیبی یک روش خلاقانه برای جلب توجه به سوژه است و عناصر جذابیت بیشتری به تصویر اضافه میکند.
8. از زوایای مختلف در عکاسی چهره شات کنید
احساس نکنید که باید حتماً با یک رویکرد ثابت عکس گرفت. استفاده از مناظر و زوایای مختلف میتواند به تنوع و جذابیت تصاویر شما افزوده شود.
9. ترکیب رنگها را در عکاسی نظر داشته باشید
انتخاب رنگهای با کنتراست بالا میتواند به شکل قابل توجهی به جلب توجه در عکاسی پرتره کمک کند. از چرخ رنگ به عنوان راهنما استفاده کنید و رنگی متضاد با لباس سوژه را به عنوان پسزمینه انتخاب کنید. به عنوان مثال، اگر سوژه لباس قرمز دارد، از پسزمینه سبز استفاده کنید.
10. در عکاسی ساختار شکن باشید
با استفاده از تکنیکها و اصولی که در دورههای فتوشاپ در عکاسی آموخته میشوند، شما میتوانید ادیتهای لازم بر روی عکسهای خود را انجام دهید. دورههای فتوشاپ در عکاسی به شما امکان افزایش مهارت و دانش خود را میدهند.
عکاسی پرتره با موبایل
برای عکاسی پرتره با گوشی، ابتدا باید با اصول آن آشنا شوید تا بتوانید مانند عکاسان پرتره حرفهای عمل کنید.
اصول عکاسی پرتره با موبایل:
- نورپردازی مناسب
- پسزمینه (بکگراند) زیبا
- نگاه مناسب به سوژه
- کادربندی موثر
عکاسی پرتره با گوشیهای هوشمند کاری پیچیده نیست. در گوشیهای هوشمند جدید، حالت پرتره یا Portrait وجود دارد که به طور خودکار فضای اطراف سوژه را محو میکند و با تشخیص چهره، تمرکز را بر روی سوژه مورد نظر قرار میدهد.
نویسنده: زهرا طاهری
برای مشاهده دوره های آموزشگاه نمایشی موسسه فرهنگ سازان معاصر کلیک کنید
از پایگاه خبری تحلیلی دیباگران دیدن فرمایید