قواعد فیلم نامه نویسی مقدماتی
چگونه فیلمنامه بنویسیم؟
همه ما گاهی دست به نوشتن زده ایم، فرقی نمی کند داستان کوتاه، رمان، نمایشنامه و یا حتی فیلمنامه. هر گاه ظرفیت و ظرف سرگذشت و خاطرات هر کس پر شود، ناخودآگاه آن ظرف شروع به ریزش می کند و فرد شروع به نوشتن می کند، دیگر فرقی نمی کند چه بنویسید و یا از کجا بنویسد، معمولا نیز در ابتدا داستان قصه زندگی خود یا دوستان و اطرافیان خود را می نویسد.
اکثر این دست نوشته ها بدون موضوع و بار دراماتیکی هستند، پس نیاز است اول ضمن سر و سامان دادن به خاطرات و داستان های در ذهنمان، با مطالعه کامل، یادگیری و آموزش شروع به نوشتن کنیم تا متنی که می نویسیم دارای هدف، بار داستانی و اثرگذار باشد.
با توجه به گسترده بودن تعریف فیلمنامه، تعاریف گسترده ای می توان بیان کرد:
نوشته ای است که داستان، واقعه یا قصه ای را با استفاده از عناصر دیداری، شنیداری و گفتاری در قالب داستانی و غیر داستانی بصورت خلاصه و گاه نمادین بیان می کند. یا این که متنی است که در آن تمام شخصیت ها، ماجراها، اتفاقات، رخدادها و گفت و گو ها نوشته شده است. حتی برخی از فیلمنامه نویسان جزئیات صحنه، موقعیت و زاویه دوربین را حتی ذکر می کنند.
مقاله پیشنهادی: آشنایی بیشتر با مفاهیم فیلم نامه نویسی
البته فیلمنامه باید دارای شروع، میان و پایان مشخصی باشد. فیلمنامه را می توان داستانی دانست که با گفت و گو و تصویر بیان می شود و اغلب سرگذشت و یا قصه کسی است (قهرمان) که می خواهد به اهداف خود برسد و موانع را پشت سر می گذارد.
اما یکی از تعریف های کامل و جامع در مورد فیلمنامه، (داستانی است که با تصاویر در قالب گفت و گو و توصیف در بطن ساختار دراماتیک بیان می شود) است.
موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر در راستای برنامه های آموزشی، فرهنگی و هنری، دوره های فیلمنامه نویسی را ویژه تمام سنین با حضور استاد مطرح فیلمنامه نویسی شهرستان، دکتر احمد شریعتی برگزار می کند.
در این دوره شما ضمن آشنایی با مباحث فیلمنامه (پرورش ایده، پیرنگ، شخصیت، کشمکش، طرح فیلمنامه، سیناپس فیلمنامه، نقطه اوج، فرود و تعلیق، دیالوگ و یا گفت و گو، قهرمان و ضد قهرمان، مضمون یا درونمایه، گره افکنی و گره گشایی، حفظ وحدت مضمون، ساختار، نوشتن پرده اول و نوشتن پرده دوم و نوشتن پرده سوم ، بازنویسی فیلمنامه و …) این موضوعات و مباحث مثل تفاوت فیلمنامه با داستان و نمایشنامه، آشنایی با تاریخ سینما، معرفی فیلم نامه نویسان و فیلم های برتر جهان و ایران، آنالیز فیلمنامه های برتر، ویژگی های فیلمنامه خوب، آشنایی با انواع فیلمنامه (کوتاه، مستند و بلند) تدریس می شود.
البته به نظم در آوردن و شروع مناسب برای نوشتن، کار بسیار سختی است و بسیاری این سردرگمی را دارند و با این که ایده و یا داستان خوبی نیز دارند، اما نمی دانند که از کجا شروع کنند. پس در کنار این دروس و مباحث ذکر شده که تدریس می شود، به هنرجویان کمک می شود، ضمن به نظم در آوردن افکار و ایده های خود، از کجا شروع کنند تا فیلمنامه ای جذاب تر داشته باشند.
برخی نیز علاقمند به نوشتن هستند اما ایده مناسبی ندارند، با تکالیفی و دروسی که تدریس می شود، این عده نیز نگران نباشند و می توانند با انجام دادن تکالیف خود، ضمن پیدا کردن ایده های مناسب، ایده های دلخواه خود را به رشته تحریر در بیاورند.
افزون بر این به هنرجویان کمک می شود که با پیدایش تکنیک های جدید قصه گویی، ساختار در فیلمنامه و چگونگی بیان روایت و نحوه بازاریابی و فروش فیلمنامه نیز آشنا شوند تا هنرجویان بتوانند ضمن نوشتن فیلمنامه کامل، فیلمنامه های خود را عرضه و بفروشند.
البته در پایان هر جلسه نیز تکالیفی گفته می شود که هنرجو می تواند با انجام دادن آن تکالیف زودتر به اهداف خود برسد.
در پایان هر دوره نیز با راهنمایی و مشاوره استاد فیلمنامه نویسی به هنرجو کمک می شود تا ضمن بسط و گسترش ایده مدنظرش، بتواند فیلمنامه دلخواه خود را بنویسد و آن هنرجو فیلمنامه ای داشته باشد تا اگر مایل بود شروع به ساخت آن کند
این دوره که بصورت حضوری و مجازی نیز برگزار می شود در 12 جلسه 2 ساعته برگزار می گردد و هنرجویان هم می توانند به صورت حضوری و هم غیر حضوری در این دوره ها ثبت نام کنند.
از پایگاه خبری تحلیلی دیباگران دیدن فرمایید
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.