نکات مهم در ساخت فیلم کوتاه
10 نکته مهم برای ساخت فیلم کوتاه
آنچه در این مقاله می خوانید:
تعریف فیلم کوتاه
به گروهی از فیلم ها و یا آثار هنری که برای ساخته شدن نسبت به فیلم های بلند، زمان، بودجه و تجهیزات بسیار کمتری را نیاز دارد، فیلم کوتاه گفته می شود. در تعریف آکادمی علوم و هنرهای سینما زمان فیلم کوتاه باید حداکثر ۴۰ دقیقه باشد که در این تایم، زمان تیتراژ اول و آخر نیز محاسبه شده است. در فیلم کوتاه نماهای زیادی وجود ندارد و بسیاری از پلانهای واکنشی که در فیلم بلند مطرح است حذف میشوند. در این مقاله نکات مهم برای ساخت فیلم کوتاه را بررسی می کنیم.
تاریخچه فیلم کوتاه
اولین فیلمهای تاریخ سینما، فیلمهای کوتاه بودند. فیلم های کوتاه، امروزه نیز در جهان به وسیله جشنوارههای متعدد و شبکههای هنری تلویزیونی به حیات خود ادامه میدهند.
فیلم سازان بزرگی مانند: جوزپه تورناتوره، پیر پائولو پازولینی، کن لوچ، آلن رنه و…کار خود را با فیلم کوتاه شروع کردند. در ایران نیز کارگردانانی مانند: بهرام بیضایی، ناصر تقوایی، سهراب شهیدثالث، عباس کیارستمی، اصغر فرهادی و… از فیلمهای کوتاه آغاز به کار سینما کردند. سینمای کوتاه جهان خروج کارگران از کارخانه را میتوان نخستین فیلم برادران لومیر به حساب آورد که نخستین فیلم کوتاه تاریخ سینما نیز محسوب میشود.
سینمای کوتاه ایران در مهر ماه ۱۳۴۷ توسط بصیر نصیبی با نام سینمای آزاد ایران راهاندازی شد و به مرور زمان در سراسر ایران نمایندگی هایی را فعال کرد. هر چند تلویزیون در آن دوران حمایت های مادی از سینمای آزاد کرد اما فیلمسازان آن دوره تلاش کردند که مستقل بمانند. بسیاری از فیلمسازان بعد از انقلاب ۱۳۵۷ از جمله کیانوش عیاری، مهدی صباغزاده و فریدون جیرانی از سینمای آزاد وارد سینمای حرفهای شدند. در حال حاضر سینمای کوتاه ایران، توسط انجمن سینمای جوانان ایران که سازمانی دولتی است حمایت می شود.
شهریور سال ۱۳۸۲ نقطه ی عطفی برای سینماگران فیلم کوتاه ایران است چرا که در این زمان انجمن صنفی فیلم کوتاه ایران به عنوان یک صنف مستقل در خانه سینما تشکیل شد.
مراحل ساخت فیلم کوتاه
برای ساختن فیلم کوتاه ممکن است چندین جلد کتاب بخوانید و یا ساعت ها آموزش ببینید اما دقت داشته باشید که در نهایت برای یاد گرفتن ساخت فیلم کوتاه تنها باید تجربه کسب کنید. مراحل ساخت فیلم کوتاه را می توان به سه فصل: قبل از تولید، تولید و پس از تولید تقسیم کرد که هر کدام از این فصل ها خود شامل یک یا چند مر حله می شوند. به طور کلی مراحلی که باید برای ساخت یک فیلم کوتاه طی شود، به ترتیب عبارتند از:
- نوشتن فیلمنامه
- برآورد کردن بودجه
- انتخاب عوامل و بازیگران فیلم
- آماده کردن تجهیزات و امکانات مورد نیاز برای تولید فیلم
- فیلمبرداری فیلم
- تدوین فیلم
در ادامه ما به بررسی مفصل هر کدام از گام های ساخت فیلم کوتاه می پردازیم.
گام های ساخت فیلم کوتاه
نوشتن فیلمنامه
یکی از اصلی ترین تفاوت های فیلم کوتاه با بلند، در فیلمنامه آن هاست. فیلم های کوتاه بیشتر بر اساس یک ایده شکل می گیرند و پیاده سازی می شوند. بسیاری از فیلم های کوتاه، به دلیل ایده های هیجان انگیزشان مورد توجه قرار می گیرند. بنابراین اهمیت ایده را دست کم نگیرید. بعد از پیدا کردن ایده ی فیلم باید به خلق کاراکترها و شخصیت ها بپردازید. به نقاط اوج و فرود داستان نیز فکر کنید و در آخر مشغول به نوشتن فیلمنامه شوید.
برآورد کردن بودجه
مسلما شما نمی خواهید که در حین فیلمبرداری متوجه ی کمبود بودجه شوید. بنابراین از تمام تجهیزات مورد نیاز خود یک لیست تهیه کنید. این تجهیزات می تواند شامل: مکان و لوکیشن فیلم، دوربین، میکروفن، نور، دستمزد عوامل و بازیگران، هزینه ی غذا، حمل و نقل و لوازم جانبی دیگر باشد. در مورد اجاره یا خرید تجهیزات و همچنین طراحی صحنه و لباس فکر کنید. یک بودجه ی مناسب و واقع بینانه را برای فیلم خود برآورد کنید تا بتوانید صحنه های فیلم خود را بر اساس آن بودجه کم یا اضافه کنید.
انتخاب عوامل و بازیگران فیلم
به روش های مختلف می توانید بازیگران وعوامل خود را انتخاب کنید: مثلا آگهی کردن یا سر زدن به تئاتر ها. برای عوامل فیلم خود باید در مورد دستیار کارگردان، مدیر عکاسی و فیلمبرداری، گریمور، مجری صدا و فیلمبردار و مدیر تولید تصمیم بگیرید. قراردادها را امضا کنید و حتما شرایط قرار داد را محکم ببندید که مخصوصا بازیگران تا آخر فیلم ملزم به ماندن شوند. برای تولید فیلم خود برنامه ریزی کنید.
آماده کردن تجهیزات و امکانات مورد نیاز فیلمبرداری
تمام تجهیزات و امکانات مورد نیاز که در برآورد بودجه لحاظ کرده اید را آماده کنید و برای فیلمبرادری آماده شوید. قبل از فیلمبرداری برای موارد زیر، برنامه ریزی و اقدام کنید:
- تمام افراد را درجریان جزئیات و اهداف کار قرار دهید.
- با بازیگران تمرین کنید و مطمئن شوید که تمام بازیگران بر جملات و نقش خود تسلط کافی را دارند.
- با مدیر عکاسی و نورپردازی هماهنگ شوید.
- شات لیست های هر روز را که از قبل تهیه کرده اید مرور کنید تا موارد مورد نیاز هر روز را بدانید.
- صحنه فیلمبرداری را آماده کنید.
- دوربین ها، نور را آماده سازی و نصب کنید.
- میکروفن ها را آماده و نصب کنید.
- آماده کردن تمام شرایط و موارد قبل از ضبط فیلم.
- تکنیک های قبل از شروع به فیلمبرداری را تمرین کنید به عنوان مثال دوربین ها و میکروفن ها را روشن کنید یک نفر عنوان، شماره صحنه و شماره ی برداشت را بخواند و فریاد بزند: شروع…….اکشن
فیلمبرداری
- هر روز برنامه خود را مرور کنید و شات لیست خود را ضرب در بزنید.
- بعد از ضبط صحنه ها، شات های اضافی برداشت کنید. مثلا سکانس را از زاویه دیگر هم ضبط کنید.
- هر روز از فیلم خود بک آپ بگیرید.
- شات های بی رول( بدون بازیگر) برداشت کنید.
تدوین فیلم
از نکات مهم دیگر برای ساخت فیلم کوتاه این است که ابتدا برای فیلم خود یک نرم افزار تدوین مناسب در نظر بگیرید. انتخاب برنامه های رایگان یا برنامه های پیچیده و حرفه ای، بستگی به سلیقه شخصی شما دارد . بعد از انتخاب برنامه ی مناسب، برای تدوین فیلم خود مراحل زیر را طی کنید:
- کل فیلم خود (اگر فیلم کوتاه است) را به برنامه تدوین گر خود اضافه کنید.
- حالت و زمینه صحنه را با شات های مختلف تنظیم کنید.
- بهترین برداشت را انتخاب کنید.
- زمانی که بازیگر دیالوگ خود را می گوید، او را نشان دهید.
- نقص ها و مشکلات فیلم را رفع کنید.
- زمان بندی صحنه را تنظیم کنید.
- سکانس های بی رول را با سکانس های دیگر ترکیب کنید.
- صدای فیلم و موسیقی مناسب را تنظیم کنید.
- رنگ فیلم را اصلاح کنید.
مقاله پیشنهادی: آشنایی با فیلم نامه نویسی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.