واقعیت افزوده یا واقعیت مجازی؟
تفاوت های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
واقعیت مجازی
واقعیت مجازی (VR) به مراتب معروفتر از واقعیت افزوده است. این فناوری به شما اجازه میدهد کاملا درگیر یک دنیای متفاوت از واقعیت فعلی شوید، با استفاده از یک هدست نمایشگر (HMD).
شما به دنیای مجازی کامپیوتری منتقل میشوید که شامل تصاویر و صداهایی است که با استفاده از کنترلرهای لمسی متصل به کنسول یا رایانه، قابلیت تعامل با آن را دارید و میتوانید در آن حرکت کنید.
هدست های واقعیت مجازی
هدستهای واقعیت مجازی به شما اجازه میدهند کاملا در محیطی جایگزین غوطه ور شوید. وقتی این هدستها خاموش هستند، ممکن است فکر کنید چشمانتان بسته است و هیچ چیزی نمیبینید.
اما وقتی هدست روشن است، صفحههای LCD یا OLED داخلی با لنزهایی که در آنها قرار دارند، فعال میشوند تا دید شما را به طور کامل پوشش دهند. محتوای مورد نظر میتواند یک بازی، ویدیوی 360 درجه یا حتی فضای مجازی یک محیط باشد.
هدستهای بر پایه موبایل، نسبت به هدستهای مستقل وصل به کنسول، توانایی کمتری دارند زیرا به سیستم پردازش تلفن های هوشمند وابسته هستند و نه به یک سرور سریعتر.
واقعیت مجازی (VR) معمولاً محبوبتر از واقعیت افزوده (AR) است. این فناوری به شما امکان میدهد کاملاً در یک دنیای متفاوت از دنیای واقعی به سر ببرید. با استفاده از یک هدست نمایشگر (HMD)، شما به دنیای تولید شده کامپیوتری از تصاویر و صداها منتقل میشوید و میتوانید با استفاده از کنترلهای لمسی به کنسول یا رایانه متصل، در آنجا حرکت کنید.
هدستهای واقعیت مجازی قادر به کاملاً تسخیر دید شما هستند، به نحوی که شما احساس میکنید در مکان دیگری هستید. اگر این هدستها را هنگام خاموش بودن بپوشیدید، ممکن است فکر کنید چشمانتان بسته است و هیچ چیزی نمیبینید.
با این حال، وقتی هدست روشن است، صفحههای LCD یا OLED داخلی با لنزهای مخصوص فعال میشوند تا دید شما را به طور کامل پوشش دهند. محتوای نمایش داده شده میتواند یک بازی، یک ویدیوی 360 درجه یا حتی فضای مجازی یک محیط باشد.
هدستهای بر پایه موبایل، به دلیل وابستگی به سیستم پردازش تلفنهای هوشمند، قدرت کمتری نسبت به هدستهای مستقل دارند که به سرورهای سریعتر متصل هستند.
واقعیت افزوده
در مقابل، واقعیت افزوده بیشتر به تکمیل اطلاعات و افزودن اطلاعات دیجیتالی به دنیای واقعی میپردازد. این فناوری، دادههای دیجیتال مرتبط با مولفههای دنیای واقعی را در زیر لایههایی از اطلاعات دیجیتالی نمایش میدهد که بر روی محیط واقعی که در آن قرار دارید، قرار میگیرد.
نرمافزارهای واقعیت افزوده تقریباً محدودیتهایی ندارند و از مدتها قبل نرمافزارهای AR مبتنی بر تلفن همچون شناسایی محیط اطراف و ارائه اطلاعات اضافی درباره آنچه که مشاهده میکنید، ساخته شده است.
مقایسه واقعیت افزوده و واقعیت مجازی
درست است، واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند که از طریق طراحی و کارکرد متفاوتی ارائه میشوند.
واقعیت مجازی (VR) شما را از دنیای واقعی کاملاً جدا کرده و به دنیای دیجیتال و ساختگی میبرد. این فناوری با استفاده از هدستهای VR مانند Oculus Rift یا HTC Vive، شما را به دنیایی مجازی منتقل میکند که هر چیزی که در آن محیط را مشاهده میکنید از طریق سیستمهای رایانهای ایجاد شده است. این به شما امکان میدهد تا به طور کامل در دنیای مجازی حضور پیدا کنید و با آن تعامل داشته باشید.
واقعیت افزوده (AR) اطلاعات دیجیتال را به دنیای واقعی اضافه میکند. این فناوری از دستگاههای مانند اسمارتفونها یا عینکهای AR مانند HoloLens بهره میبرد. AR اطلاعات یا الگوهای دیجیتالی را به دنیای واقعی اضافه کرده و در واقع یک لایه دیجیتالی را بر روی دنیای واقعی میگذارد که شما میتوانید با آن تعامل کنید.
هر دو فناوری VR و AR، قدرتمند هستند و امکانات زیادی در حوزههای مختلف ارائه میدهند. این تکنولوژیها میتوانند شکل استفاده ما از رایانهها و فناوریها را به طور کامل تغییر دهند و کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف از جمله بازیهای رایانهای، آموزش، پزشکی، طراحی، واقعیت افزوده بهبود محیط زیست و … دارند.
کاربردهای واقعیت افزوده و مجازی
کاربردهای واقعیت افزوده و مجازی واقعا گسترده و متنوع هستند. این تکنولوژیها در زمینههای مختلف از جمله بازیهای کامپیوتری، فیلم و تلویزیون، پزشکی، ساخت و ساز و آموزش به کار میروند و در حوزههای مختلف اثرات مثبتی دارند. به عنوان مثال:
- ساخت و ساز و معماری: از واقعیت افزوده و مجازی برای مدلسازی ساختمانها و نمایش آنها به مشتریان قبل از ساخت استفاده میشود.
- گردشگری: این تکنولوژیها به گردشگران امکان سفرهای مجازی به مکانهای مختلف را میدهند، مانند بازدید از موزهها یا جاذبههای تاریخی.
- آموزشی: در حوزه پزشکی، واقعیت افزوده برای شبیهسازیهای جراحی و آموزش دانشجویان استفاده میشود. همچنین در دیگر زمینههای آموزشی نیز کاربردهای زیادی دارد.
- ورزش: از واقعیت مجازی برای ساخت برنامههای تمرینی و شبیهسازی حرکات و استفاده در تمرینات ورزشی بهره گرفته میشود
5. فیلم و تلویزیون: استفاده از این تکنولوژی در نمایش فیلم و تولید ویدیوهای تبلیغاتی برای ایجاد تجربههای جذاب و متفاوت.
6. بازیهای کامپیوتری: انواع بازیهای مختلف از تیراندازی تا بازیهای استراتژیک از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده بهره میبرند.
به طور کلی، این تکنولوژیها به دنیای ما امکان ایجاد تجارب جدید و پردازش اطلاعات در قالبهای جدید را میدهند که در انواع مختلفی از صنایع و حوزههای زندگی ما تاثیر گذار هستند.
نویسنده: زهرا طاهری
برای مشاهده دوره های آموزشگاه کامپیوتر موسسه فرهنگ سازان معاصر کلیک کنید
از پایگاه خبری تحلیلی دیباگران دیدن فرمایید