دسترسی به حافظه
آنچه در این مقاله میخوانید.
دسترسی به حافظه یا همان دستیابی به حافظه به واحدهای داده یکی از ویژگی های اساسی حافظه می باشد. در واقع هر حافظه بر اساس اجزای تشکیل دهنده خود و فناوری ساخت آن روش دسترسی خاصی را دارد. برخی از انواع دستیابی به حافظه را در زیر بیان می کنیم.
دسترسی ترتیبی
اطلاعات با همان ترتیبی که نوشته می شوند خوانده می شوند مانند نوار کاست. دراین روش ذخیره سازی داده ها در حافظه به شکلی است که برای رسیدن و دسترسی به هر خانه یا سلول حافظه باید از خانه های قبلی عبور کرده تا بتوانیم در سلول مورد نظر بنویسیم یا داده های آن را بخوانیم. نوار مغناطیسی از این نوع حافظه می باشد.
به عبارتی برای رسیدن به یک رکورد مورد نظر باید تمامی رکوردهای قبلی را به ترتیب خوانده شود. تا به رکورد مورد نظر برسیم. در این نوع حافظه زمان دسترسی به حافظه به فاصله مکانی داده بستگی دارد که هد دستگاه به آن داده مورد نظر برسد.
دسترسی تصادفی
دسترسی به اطلاعات به صورت تصادفی و به هر ترتیبی که کاربر نیاز داشته باشد دسترسی انجام می شود. دسترسی بر اساس آدرس دهی در حافظه انجام می شود. برای هر بایت از حافظه یک آدرس منحصر به فرد در نظر گرفته می شود. و روش ذخیره سازی به شکلی است که بدون عبور از رکودی بتوان مستقیم به رکود موردنظر دسترسی پیدا کرد.
با توجه به این آدرس منحصر به فرد که هر خانه از حافظه دارد می توان به طور مستقیم به آن خانه از حافظه دسترسی پیدا کرد. در این روش سرعت دسترسی بالاتر است و برای رسیدن به داده زمان کمتری صرف می شود. و زمان دسترسی مستقل از محل قرار گرفتن داده در حافظه می باشد. این روش دسترسی در حافظه اصلی می باشد.
دسترسی مستقیم
در این روش حافظه به صورت بلوک های داده سازماندهی می شود. هر بلوکی شامل چند بایت می باشد. که هر بلوک یک آدرس منحصر به فرد می باشد، و برای دسترسی به یک داده مورد نظر باید به بلوک آن داده مراجعه کرد، و در آن بلوک داده به صورت ترتیبی دستیابی می شود.
در اصل این نوع دستیابی ترکیبی از دو نوع دسترسی قبلی می باشد.
زمان دستیابی به حافظه، بستگی به مکان محل قرارگیری داده نسبت به اولین داده بلوک مورد نظر، دارد. هد حافظه در همان ابتدا به طور مستقیم به آدرس بلوک داده مراجعه می کند.
در این روش زمان دسترسی به خانه های حافظه کمتر از دسترسی ترتیبی می باشد. دسترسی در دیسک سخت از این نوع می باشد.
کارایی حافظه
کارایی حافظه سه مشخصه دارد:
1.زمان دستیابی: به زمان خواندن یا نوشتن در حافظه مربوط می شود. در واقع فاصله ایی که آدرس وارد حافظه می شود. تا زمانی که داده در بخش ذخیره شود یا از آن قسمت بر روی گذرگاه داده قرار گیرد و خوانده شود.
2.سیکل حافظه: مدت زمانی که طول می کشد گذرگاه آدرس وضعیت گذاری گردد. همچنین زمان دستیابی به داده را نیز می گویند
3.سرعت انتقال داده: به مقدار بایت های ارسالی و یا دریافتی در هر ثانیه سرعت انتقال داده گفته می شود. که بر حسب بیت بر ثانیه، مگا بایت بر ثانیه و … اندازه گیری می شود.
هر چقدر زمان سیکل بیشتر باشد داده کمتری در یک ثانیه انتقال می یابد. و سرعت کمتر می شود. بنابراین زمان سیکل با سرعت انتقال رابطه عکس دارند.
آموزشگاه کامپیوتر فرهنگ سازان معاصر
در سایت (dibagaran7.ir) می توانید به اخبار بیشتری دست پیدا کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.