نرم افزار
آنچه در این مقاله می خوانید
نرم افزار رابط بین سخت افزار و کاربر می باشد. در واقع هیچ سیستم کامپیوتری بدون نرم افزار نمی تواند هیچ کاری را انجام دهد.
نرم افزار های سیستمی ( System Software )
نرم افزار هایی که عملیات ویژه ایی بر روی سیستم انجام می دهند که اکثرا از دید کاربران پنهان می باشد. این نرم اَفزارها در پس زمینه مشغول به کار هستند. و کار هماهنگی بین سخت افزار و نرم افزار را به عهده دارند. در واقع لایه میان سخت افزار و برنامه های کاربری می باشد.
سیستم عامل (Operating System)
نرم اَفزارهای با قدرت بالا که واسط بین سخت افزار و کاربر است و این برنامه برای مدیریت نرم اَفزارها، برنامه ها ، منابع و فرایند ها مورد استفاده می گیرد. سیستم عامل انواع برنامه های جانبی دیگر را اجرا می کند. اولین برنامه نصب شده بر روی کامپیوتر سیستم عامل می باشد. در واقع مهمترین و اصلی ترین برنامه ایی که بر روی سیستم نصب می شود سیستم عامل می باشد.
سیستم عامل ها از نظر تعداد کاربر و وظایف به صورت زیر تقسیم بندی می شوند. در اینجا منظور از وظایف تعداد کارهایی است که سیستم می تواند در یک زمان انجام دهد.
تک کاربره و تک وظیفه (Single User & Single Tasking)
نوعی از سیستم عامل که در هر لحظه یک کاربر با آن کار می کند و در هر لحظه قابلیت پردازش یک کار را دارد. به طور مثال زمانی که در حال چاپ می باشد. هیچ کار دیگری را نمی تواند انجام دهد. فقط در یک لحظه فقط یک کار می تواند انجام دهد. مانند سیستم عامل DOS . این سیستم عامل سیستم عامل قدیمی می باشد که امروزه منسوخ شده است. و دستورات آن را می توان در Command Prompt ویندوز می توان اجرا کرد. و در مواقع خاص کاربرد دارد.
تک کاربره چند وظیفه (Single User & Multi Tasking)
نوعی از سیستم عامل که در هر لحظه یک کاربر با آن کار می کند و در هر لحظه قابلیت پردازش چند کار را دارد. در هر لحظه یک کاربر می تواند با آن کار کند. اما چندین کار را می تواند همزمان انجام دهد. به طور مثال کار چاپ و کار سرچ و … را می تواند همزمان انجام دهد. مانند ویندوز
چند کاربره چند وظیفه ایی (Multi User & Multi Tasking)
نوعی از سیستم عامل که در هر لحظه چند کاربر با آن کار می کند و در هر لحظه قابلیت پردازش چندین کار همزمان را دارد. مانند سیستم عامل لینوکس که می تواند به طور همزمان چند کاربر و به هر تعداد کاری را همزمان انجام دهند.سیستم عامل ها از نظر شکل ظاهری و واسط کاربری به دو دسته تقسیم می شوند.
سیستم عامل متنی
دستوارت را با ورود متن و نوشتن دستورات به کامییوتر اعلام می کند، مانند داس.
سیستم عامل گرافیکی با GUI (Graphic Interface User)
این نوع سیستم عامل با واسط کرافیگی کاربر عمل می کند و عملکرد بر اساس ماوس و گرافیک است.
مترجم ها و کامپایلرها
واسط هایی با زبان های خاص سیستمی برای تبدیل دستورات به زبان ماشین ( زبان صفر و یک ).
نرم افزار های کمکی یا جانبی (Utilities Software)
نرم اَفزارهای که برای بهینه سازی دیگر نرم افزارها استفاده می شود مانند Disk Cleanup. این برنامه ها برای مدیریت سخت افزار ها و نرم افزارهای کامپیوتر به کار می روند. این برنامه ها معمولا وظایف و عملکردهای خاص و محدودی دارند. که هر کدام یک کار مشخص شده ایی را انجام می دهند. ویروس یاب ها ، برنامه های سیستمی جانبی از این نمونه برنامه ها محسوب می شوند.
نرم افزار کاربردی (Utilities Software)
نرم اَفزارهایی که هر کدام کاربرد خاصی دارند و برای انجام کارهای خاصی طراحی شده اند مانند فتوشاپ. اکثر افراد به صورت روزانه نرم افزار های کاربردی را در کامپیوتر و بعضا در موبایل استفاده می کنند. این برنامه ها ساخته شده اند که هر کدام کار خاص و مشخص شده ایی را انجام دهند. این برنامه ها طیف وسیعی از برنامه های کامپیوتری را تشکیل می دهند.
مانند بازی های کامپیوتری ، واژه پرداز ، برنامه های حسابداری و …. تعداد زیادی دیگر از این برنامه ها نیز برای هدف خاصی مانند مدیریت رسانه های اجتماعی ، برنامه های کاربردی وبگردی و ….
نرم افزار رایگان (free Software)
این برنامه ها جزیی از نرم افزار های کاربردی هستند. به این شکل که توزیع آن ها رایگان و بدون هزینه می باشد . این برنامه ها حق کپی رایت ندارند و به راحتی از طریق اینترنت قابل دانلود کردن می باشند. همچنین نسخه های جدید آن ها نیز به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می گیرد.
نرم افزارهای منبع باز و منبع بسته (Open Source and Closed Source Software)
این برنامه ها علاوه بر رایگان و بدون هزینه بودن ، کد منبع برنامه نویسی آن نیز در اختیار کاربر قرار می گیرد. و کاربران حرفه ایی می توانند در کد برنامه تغیراتی را ایجاد کنند. البته برای بهبود و ارتقا و بعضا حق انتشار کد آن لایسن های نرم افزار از طریق سازنده آن اعطا می شود.
آموزشگاه کامپیوتر فرهنگ سازان معاصر
در سایت (dibagaran7.ir) می توانید به اخبار بیشتری دست پیدا کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.