سوالات متداول آموزش کمانچه
آنچه در این مقاله می خوانید
سوالات متداول آموزش کمانچه
آیا یادگیری ساز کمانچه سخت است؟
به طور کلی یادگیری هیچ سازی نه سخت است نه ساده. آموزش موسیقی نیازمند علاقه و پشتکار است و این در تمامی سازها یکسان است. کمانچه نیز مانند تمامی سازهای دیگر باید توسط استادی مجرب با تکنیکهای صحیح آموزش داده شود.
البته این نکته قابل ذکر است به دلیل اینکه ساز کمانچه پرده بندی ندارد، در آموزش مقدماتی پیداکردن محل دقیق هر انگشت روی دسته ساز برای هر نت کمی مشکل به نظر میرسد، زیرا هر انگشت باید در محل دقیق قرار گیرد تا صدای درست به دستآید، همچنین آرشه کشی نیاز به مهارت ویژهایی دارد.
در مجموع در مراحل مقدماتی کمی مشکل به نظر میرسد، اما این دلیل بر این نیست که نباید این ساز را انتخاب کرد اگر هنرجویی علاقه و پشتکار داشته باشد با تمرین میتواند از این مرحله عبور کند.
از کجا باید آموزش کمانچه را شروع کرد؟
اولین قدم انتخاب یک مدرس زبده است که در کنار نوازنده خوب بود مدرس خوبی نیز باشد. گام دوم تهیه یک ساز خوب است که باید حتما با نظر مدرس و به صورت تخصصی تهیه شود، که با کیفیت و خوش صدا باشد تا هنرجو را سر ذوق بیاورد.
در کنار ساز باید کتابهای مناسب آموزشی نیز تهیه شود که آن نیز با نظر مدرس باید تهیه شود.
چه روشی برای آموزش کمانچه استفاده میشود؟
ابتدا ساختار کمانچه و ساختار ساز، آن نتها، نتخوانی، جای نتها بر روی کمانچه توضیح دادهمیشود و قطعاتی برای قوی شدن آرشه کشی و قطعات ایرانی تدریس میشود.
به مرور بعد از تمام شدن کتابهای مقدماتی، کتابهای پیشرفته و ردیفهای مختلف آموزش دادهمیشود.
آیا گذراندن دوره ارف الزامی است؟
برای آموزش هر سازی همه مدرسین از نتخوانی آغاز میکنند اما برای بچهها بهتر است ابتدا کمی دوره ارف را بگذارنند البته اجباری نیست و دلخواه است.
برای آموزش کمانچه چند ساعت و چقدر زمان نیاز دارید؟
هر سازی نیاز به تمرین دارد کمانچه هم از این قاعده مسثنی نیست. تمرین باید هر روز و به صورت مستمر انجام شود تا نتیجه مطلوب بهدستآید. مفید بودن تایم تمرین و تمرکز در حین تمرینات اهمیت زیادی دارد.
البته شرایط و سن هنرجویان برای تمرین متفاوت است و اگر تمرین با نظم باشد باعث پیشرفت هنرجو خواهدشد. علاقه هنرجو در تمرین مستمر وی تاثیر گذار است.
در صورتیکه هنرجو به مقطعی رسید که احساس کرد میتواند زمان بیشتری برای آموزش داشتهباشد، میتواند زمان زیادتری را برای آموزش از مدرس خود درخواست کند.
چه مدت زمان طول میکشد تا به حد مطلوبی در نوازندگی کمانچه برسیم؟
همه چیز بستگی به میزان تمرین و پشتکار هنرجو دارد. هنرجویان که تمرینات مستمر و منظم دارند و به صورت هفتگی و منظم در کلاس شرکت میکنند، بسیار زودتر به نتیجه مطلوب می رسند اما هنرجویان نامنظم در شرکت در کلاسها و تمرینات بسیار دیر نتیجه میگیرند، ولی به طور متوسط حدود 2 تا 3 سال زمان نیاز است تا هنرجو روی ساز مسلط شود و بتواند قطعات مختلف را بنوازد.
کلاسهای کمانچه در هفته چند جلسه است و زمان آن چقدر میباشد؟
به صورت هفتگی و در هر هفته یک جلسه است که زمان آن بین 20 الی 40 دقیقه است و بسته به شرایط هنرجو قابل تغییر میباشد.
ساز کمانچه را از کجا تهیه کنیم؟
اینکه ساز را از کجا و از چه ساز فروشی تهیه کنیم فرقی ندارد اما باید حتما قبل و بعد از تهیه ساز با مدرس خود مشورت کنید. همچنین موقع خرید ساز از سازفروش بخواهید فرصتی به شما بدهد که ساز را به مدرس خود نشان دهید و اگر مدرس ساز را تائید نکرد آن را برای شما تعویض نماید. بهتر است از ابتدا ساز خوب با صدای خوب تهیه شود که هنرجو با رغبت به تمرین بپردازد.
آموزش کمانچه از روی نت بهتر است یا بصورت گوشی؟
موسیقی هنری شنیداری است و درست شنیدن و تقلید کردن در موسیقی نقش مهمی دارد. اما با توجه به علمی بودن موسیقی یادگیری گوشی یادگیری کاملی نیست و هنرجوی موسیقی را دچار معضل میکند.
ویژگی یک کمانچه خوب چیست و از کجا تشخیص دهیم که ساز خوبی است؟
ظاهر ساز اهمیت دارد مثلا هیچگونه زایدهایی، چسبی نباید روی اجزای آن باشد، زیرا هم ظاهر ساز را خراب میکند و هم اینکه ممکن است کوک را نیز دچار مشکل کند.
جنس چوب مهم میباشد مثلا هر چقدر چوب کهنهتر باشد صدای بهتری خواهد داشت. چوب تازه ممکن است به مرور زمان در اثر کشش سیم ها تاب بردارد. اگر پوس روی ساز نازک باشد صدای واضح و اگر پوست ضخیم باشد صدای بمتری خواهد داشت.
با این توضیحات ساز را حتما باید یک متخصص ببنید و آن را از نظر خوب بودن چک کند. درآموزش موسیقی داشتن یک ساز خوب مانند داشتن یک همراه خوب است و گران بودن یک ساز به معنی خوب بودن آن نمیباشد.
هر سازی اصولی در ساختار دارد که ممکن است شما هیچوقت متوجه آن نشوید اما یک متخصص به راحتی آن را تشخیص میدهد، بنابراین قبل از خرید قطعی حتما ساز خود را به یک متخصص نشان دهید.
کلیفون چیست؟
کمان یا همان آرشه کمانچه از موی دم اسب ساخته میشود و برای ایننکه چسبندگی داشتهباشد و تولید صدا کند باید به یک مادهایی آغشته شود. کلیفون یا رزین از صمغ درخت کاج یا شیره درختان تهیه میشود و سخت و زرد رنگ است.
هر از گاهی آرشه را به این مواد آغشته میکنند تا زبر شود و چسبندگی بیشتری به سیمهای کمانچه پیدا کند و در نهایت صدای واضح تری را ایجاد کند.
چه عواملی در انتخاب ساز تاثیر دارد؟
سن هنرجو، آیندهنگری، نوع موسیقی که گوش میدهید، استایل و فیزیک بدنی، علاقه شخصی و … میتواند در انتخاب ساز تاثیر گذار باشد. اما برای انتخاب بهتر است از مدرسین مجرب مشاوره بگیرید تا بتوانید مسیر درستتری را انتخاب کنید.
اگر یک آهنگ یاد بگیرم کافی است؟ و نیازی به نت خوانی هم ندارم.
همه آدمها از خودرن یک غذا در تمام عمر خود خسته میشود و حالت تهوع میگیرد. موسیقی هم نیز غذای روح است و یک فرد نمیتواند تا آخر عمر با یک یا دو قطعه سر کند، بنابراین یک شخص باید مداوم در حال یادگیری باشد و قطعات جدید را بیاموزد.
من با نگاه به دست نوازندهها میتوانم یاد بگیرم و قطعات جدید یاد بگیرم.
اصلا اینطور نیست. درحال حاضر کلیپهای زیادی از نوازندههای بزرگ در اینترنت موجود است و هر فردی با نگاه کردن به کلیپها و دست و انگشتان دست نوازندهگان موسیقی یاد میگیرند و نیازی به کلاس موسیقی دیگر نیست! و این روش تنها وقت تلف کردن است.
آیا یک نوازنده خوب یک مدرس خوب هم هست؟
برای آموزش نوازندگی باید توانایی انتقال دانش و تکنیکهای از خودش را به یک فرد دیگر داشتهباشد. برای انتخاب یک مدرس خوب باید به میزان خروجی وکیفیت نوازندگی هنرجویان وی دقت کرد نه توانایی فردی مدرس در امر نوازندگی.
چرا دراوایل شروع آموزش مشتاقتر بودم اما الان درلسرد شدهام؟
تا زمانی که هنرجو بتواند قطعهایی را بنوازد واز نوازندگی خود لذت ببرد کمی افت و خیز دارد و مدرس با تجربه میتواند در این مورد برای روحیه دادن به هنرجو موثر باشد. البته دلسرد شدن در افرادی که به صورت مجازی آموزش میبینند و یا اصول آموزش ندیدهاند بیشتر دیدهمیشود.
چرا نوازندگی من دلنشین نیست؟
هنرجویان مبتدی ممکن است این سوال را از خود بپرسند. در ترمهای مقدماتی هنرجو با نتها وجای آنها بر روی ساز آشنا میشود و بعد از آن با ردیفنوازی آشنا میشود و نوازندگی دلنشینتری را تجریه میکنند.
آیا میتوانم نوازندگی چند ساز را یاد بگیرم و یا بعد از مدتی سازم را عوض کنم؟
از این شاخه به آن شاخه پریدن! شورع هر سازی کمی سخت و شاید هم خستهکننده است و ممکن است هنرجو سریع به نتیجه نرسد و انتظارش برآورده نشود. بنابراین هنرجو باید مدت زمانی را صبر کند تا بتواند نواختن ساز را اجرا کند و صدای دلخواه را ایجاد کند. هنرجو باید به ردیف نوازی برسد.
این روال برای تمامی سازها باید طی شود بنابراین باید صبور باشید و تلاش و پشتکار داشته باشید تا بتوانید به نوازندگی مطلوب برسید. پس تغییر ساز نه تنها مفید نیست بلکه نتیجه بخش هم نیست.
بنابراین باید هنرجو وقتی سازی را انتخاب میکند در همان ساز آموزش را ادامه دهد همچنین اگر دوست دارد چند ساز یاد بگیرد بهتر است آموزش یک ساز را کامل کند و سپس به سراغ ساز دیگر برود، و اگر سازها شبیه باشند بهتر است.
سخن پایانی سوالات متداول آموزش کمانچه
اگر بعد از شنیدن و اجرای کارهای فاخر اساتید برجسته کمانچه به این ساز علاقمند شدید در هر سنی هستید به دنبال علاقه خود بروید. قبل از خرید و شروع کمانچه با مدرس مجرب موسسه مشورت کنید.
اگر علاقه و پشتکار داشته باشید حتما نتیجه دلخواه خود را خواهید گرفت. آموزش یک ساز هیچ وقت تمام نمیشود و همه بزرگان موسیقی همواره در حال آموزش هستند.
در موسیقی انتهایی وجود ندارد. شما می توانید به سطحی برسید که خودتان خالق تکنیک و فنونی نو باشید.
همچنین گوش دادن به آثار فاخر به صورت مداوم و تمرین و سخت کوشی میتواند بسیار مفید باشد.
در نهایت شما میتوانید به آنچه میخواهید برسید کافی است کمی تلاش و پشتکار مستمر داشته باشید.
در سایت (dibagaran7.ir) می توانید به اخبار بیشتری دست پیدا کنید.
سایت فرهنگ سازان می تواند به شما در دست یابی به مقاله های هنری و فرهنگی کمک کند.
مشاوره رایگان برای ثبت نام رشته های موسیقی و آشنایی با ساز کمانچه و همچنین پاسخ به سوالات متداول آموزش کمانچه
همه روزه به جز ایام تعطیل با تلفن 42646861-031
شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 الی 12 و 15:30 الی 20
پنج شنبه از ساعت 8 الی 14
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.