آموزش نحوه انگشت گذاری روی نی
طریقه انگشت گذاری روی نی
آنچه در این مقاله می خوانید:
انگشت گذاری روی نی به چه صورت باشد؟ برای پاسخ به این سوال انگشت کوچک دست راست شماره یک است در این صورت سوراخ های نی از پایین با دست راست انگشت گذاری می شوند: انگشت دوم روی سوراخ اول نی، انگشت سوم بین سواخ اول و دوم که برای تکیه گاه است و انگشت چهارم روی سوراخ دوم قرار می گیرد و انگشت شست یا همان انگشت پنجم زیر نی به صورت تکیه گاه قرار می گیرد.
انگشت گذاری دست چپ: انگشت اول دست چپ آزاد است و انگشت دوم روی سوراخ سوم و انگشت سوم دست چپ را روی چهارم قرار می دهیم و انگشت چهارم را روی سوراخ پنجم قرار می دهیم و سوراخ پشت که ششمین سوراخ است شست را روی آن قرار می دهیم.
بعضی از نوازندگان دست راست را بالاتر از دست چپ قرار می دهند که براساس سلیقه و عادت و راحتی در نوازندگی است.
مقاله پیشنهادی: آشنایی با ساز نی
تقسیم بندی اصوات در ساز نی
محدوده: بم، اوج، غیث، پس غیث
با توجه به این چهار محدوده با ساز نی می توان 4 صدای مختلف در 4 محدوده ایجاد کرد.
حالت اول انگشت گذاری روی نی (دست بسته)
در حالت دست بسته، تمام انگشتان روی سوراخ های ساز قرار می گیرند در این صورت لوله نی در بلندترین حالت خود است و بم ترین صدای خود را ایجاد می کند. نوازندگان در این حالت می تواند با تغییر زاویه لب و نی فشار را تغییر دهند و صدا تا نیم پرده بم تر تولید می شود.
حالت دوم (ر بم)
در این حالت انگشت دوم دست راست از سوراخ اول برداشته می شود و بقیه انگشتان روی سوراخ ها می ماند. در این حالت صدای ساز در حالت ر در محدوده بم است.
حالت سوم (می کرن و می بکار)
در این حالت انگشت سوم دست راست از سوراخ دوم برمی داریم و نوازنده با فشار و نفس طبیعی در محدوده بم نت می کرن را تولید می کند. و اگر نوازنده هوا را با فشار بیشتری بدمد نت می بکار را هم می تواند بنوازد. تولید اصوات و تشخیص فشار مناسب هوا در ابتدا ممکن است برای هنرجو گیج کننده باشد اما با کمی تمرین می تواند صدای شفافی تولید کند.
برای شرکت در کلاس های آموزش نی کلیک کنید
حالت چهارم می بمل
در این حالت نوازنده از انگشت گذاری روی نی می تواند نت می بمل در محدوده بم تولید کند. برای تولید این نت باید انگشت سوم را به طور نصفه روی سوراخ دوم از پایین قرار دهد. یعنی نیمه بالایی سوراخ را نگه دارد و نیمه پایینی باز بماند. برای اینکه در این حرکت به تسلط برسید با تمرین زیاد و سرعت کم این انگشت گذاری را انجام دهید.
حالت پنجم (فا)
برای نواختن نت فا، دو انگشت دست راست از روی سوراخ ها برداشته می شوند و در این حالت انگشت سوم دست چپ از روی سوراخ سوم برداشته می شود و نت فا تولید می شود.
حالت ششم (فا دیز)
صدای فا دیز مثل می بمل به تکنیک نیم انگشت نیاز است و انگشت گذاری آن مانند نت فا است، نوازندگان ماهر با همین نوع انگشت گذاری می توانند صدای فا سری هم تولید کنند.
حالت هفتم (سل بم)
برای نت سل در محدوده بم باید انگشت شست دست چپ در جای خود بماند و بقیه انگشتان را از سوراخ برداریم. تعداد کمی از نوازندگان ساز نی می توانند در این حالت نت سل را در محدوده پس غیث اجرا کنند.
حالت هشتم ( دست باز)
حالت دست باز موقعیتی است که همه انگشتان دست از روی سوراخ های نی برداشته می شوند. درر این حالت زیر ترین صدای ممکن تولید می شود. صدایی که در این حالت تولید می شود در محدوده بم نت لا است و اگر در این حالت نوازنده زاویه ساز یا لب هایش را تغییر دهد نت سی بمل را به صورت پیوسته و لا تولید می کند. این نوع انگشت گذاری در آواز دشتی کاربرد دارد.
با هرکدام از این انگشت گذاری ها روی نی می توان چهار نوع صدا در محدوده های مختلف ایجاد کرد و همچنین با نیم انگشت می توان فواصل فرعی و برخی از نیم پرده ها و ربع پرده ها را اجرا کرد.
از پایگاه خبری تحلیلی دیباگران دیدن فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.