انتخاب سبک در گیتار و معرفی انواع آن
آنچه در این مقاله میخوانید
چگونه بهترین سبک گیتار را انتخاب کنم؟
در ابتدای یادگیری گیتار یکی از اولین سوال هایی که به ذهن هنرجویان می رسد این است که چه سبکی را برای نوازندگی انتخاب کنم؟
برای پاسخ به این سوال بهترین راه شناخت و آشنایی با سبک های گیتار است. هنر موسیقی از زیباترین هنرهایی است که انسان ها با آن می تواند عواطف و احساسات خود را بروز دهد و از بین سازهای دنیا، ساز گیتار بخاطر سبک های مختلفی که دارد به یکی از محبوب ترین سازها در جهان تبدیل شده است. سبک های گیتار در ایران به سه دسته کلاسیک، پاپ و فلامنکو تبدیل می شوند.
سبک کلاسیک
سبک کلاسیک را با گیتار کلاسیک می نوازند و مربوط به سال های 1750 تا 1820 است. قطعه هایی که با سبک کلاسیک نواخته شدند با گذشت زمان بسیار ارزشمند شدند. این سبک کاملا ملودیک و وابسته به نت خوانی است. برخی از مردم معتقدند که سبک کلاسیک گیتار بی روح است که این موضوع کاملا سلیقه ای می باشد. ملودی نوازی و آرپژ در گیتار کلاسیک نقش اصلی و مهمی دارد همچنین نحوه ضربه زدن بر سیم های گیتار باید با انگشت باشد و اگر راست دست هستید گیتار را روی پای چپ تان قرار دهید.
سبک فلامنکو
سبک فلامنکو در ابتدا صرفا رقص و آواز بود و گیتار فقط یک همراه کننده به حساب می آمد اما بعد ها نقش پر رنگی در این سبک پیدا کرد که حتی قطعات بی کلام این سبک ساخته شد. این سبک یکی از سبک های حرفه ای است که نیاز به تمرین زیادی دارد.
سبک فلامنکو ریشه در موسیقی اصیل اسپانیایی دارد که اگر راست دست هستید 4 انگشت دست باید به سیم ها ضربه بزنید. تکنیک های ریتم نوازی بسیار زیبایی مثل راسگوادو در این سبک وجود دارد.
از بزرگان گیتار فلامکو می توان به پاکو دلوسیا، اتمار لیبرت، گروه چیپسی کینگز و آرمیک گیتاریست ایرانی اشاره کرد.
برای شرکت در کلاس های آموزش گیتار کلیک کنید.
سبک پاپ
موسیقی پاپ یا pop از واژه popular به معنای مردمی گرفته شده است و رمز موفقیت گیتار پاپ همین سادگی، صمیمیت و احساس نزدیکی با مردم است. در این سبک موسیقی احساسات به صورت کاملا ساده و صمیمی به مخاطب منتقل می شود. موسیقی پاپ از دو بخش ملودی و آرپژ (آکورد) که همراهی کننده ملودی است تشکیل می شود. در سبک پاپ ریتم نوازی و آواز خواندن همراه گیتار بسیار اهمیت دارد.
در این سبک نوازندگان می توانند با انگشت و هم با مضراب یا پیک بر سیم ها ضربه بزنند و بنوازند. در این سبک از تکنیک خاص و ویژه ای استفاده نمی کنند به همین دلیل یادگیری آن نسبت به سبک های دیگر راحت تر است و هر نوازنده ای از سبک های دیگر می تواند به راحتی این سبک را بنوازد. از مرسوم ترین ریتم ها در این سبک ریتم رومبا است که از سبک فلامنکو گرفته شده است.
چگونه سبک گیتار را انتخاب کنیم؟
برای هنرجویانی که در ابتدای مسیر یادگیری گیتار قرار دارند سبک تعیین کننده نیست، چرا که قبل از انتخاب سبک هنرجویان باید نت ها را بشناسد و نت خوانی را بیاموزد که برای اینکار نیازبه تلاش و پشتکار زیادی دارد در ابتدای مسیر هنرجو نمی تواند انتخاب سبک کند و فقط می تواند قطعه های ساده و کوتاهی را از سبک های متفاوت را بنوازد و به مرور هنرجو پیشرفت می کند و تکنیک ها و قطعات پیشرفته تری را می آموزد سپس هنرجویان می توند با شناختی از ساز گیتار، سبک ها و نوازندگان مختلف پیدا کرده می تواند سبک مورد علاقه خود را انتخاب کند. بنابراین در ابتدا انتخاب سبک الزامی نیست.
سبک های دیگری در نوازندگی گیتار وجود دارد که در ادامه آن ها را معرفی کرده و توضیح مختصری می دهیم:
مقاله پیشنهادی: کوک کردن ساز گیتار با نرم افزار و گوش
سبک جاز یا جز (jazz)
در سبک جاز بداهه نوازی اهمیت دارد و نوازنده می تواند احساسات خود را آزادانه و بدون محدودیت بیان کند. این سبک بسیار پربار و تاثیر گذار است. سبک جاز سرچشمه ای از سبک های موسیقی جدی مانند سبک متال و راک هستند. از بنیان گذاران سبک جاز می توان به چارلزبادی بولدن، جوکینگ اولیور، لوئیاستاچ مو آرمسترانگ اشاره کرد.
سبک راک
راک یک سبک مناسب برای ورود و آموزش ساز گیتار برای افراد مبتدی است. گیتاریست های این سبک آهنگ های متنوعی را می نوازند و برای افرادی که علاقه دارند تکنیک های زیادی را روی گیتار پیاده سازی کنند بسیار عالی است. یادگیری این سبک بسیار آسان است و بدون هیچ دانش تئوری موسیقی، هنرجویان مبتدی می تواند یاد بگیرد و با کمی تمرین پیشرفت زیادی می کند.
وسایل مورد نیاز برای نواختن گیتار راک: ترجیحاً یک گیتار برقی یا گیتار بیس با امپ، کرانچ یا اوردرایو.
سبک بلوز
بلوز پایه و اساس سبک های موسیقی های غربی است این سبک دارای ساختاری منظم است و اگر اصول را یاد بگیرید نوازندگی آن آسان است. بهتر نوازندگان این سبک را در حد مبتدی بیاموزند چرا که باعث می شود بسیاری از تکنیک های گیتار را بیاموزید و همچنین این سبک برای بداهه نوازی بسیارخوب است
وسایل مورد نیاز برای نواختن گیتار بلوز: یک گیتار استیل یا یک گیتار الکتریک با آمپ.
سبک متال
متال یک سبک مناسب برای کسانی است که سبک راک را آموخته اند و می خواهند چالش های بیستری را طی کنند. این سبک یکی از سخت ترین سبک های گیتار است و برای شروع باید قطعه ها و آهنگ های زیادی را بلد باشید بنابراین برای هنرجویان مبتدی مناسب نیست.
وسایل مورد نیاز برای نواختن گیتار متال: گیتار برقی با هوموکر و آمپ.
سبک کانتری
این سبک مخصوص موسیقی محلی یا فولک آمریکا است که اخیرا هم طرفداران زیادی پیدا کرده است.
انواع گیتار
گیتار آکوستیک
گیتار آکوستیک و کلاسیک و فلامنکو تفاوت های ظاهری زیادی دارند به طور مثال گیتار کلاسیک و فلامنکو جنس سیم نایلونی دارند اما گیتار آکوستیک جنس سیم ها استیل و فلزی می باشد همچنین گیتار آکوستیک و کلاسیک از نظر فرم کاسه ساز و دسته ساز متفاوت هستند و گیتار آکوستیک نسبت به گیتار کلاسیک صدای تیز تری دارد و برای ریتم نوازی و آواز استفاده می شود.
گیتار الکتریک یا برقی
گیتار الکتریک یا برقی یکی از محبوب ترین ساز ها است. گیتار الکتریک از نظر ساختمانی متفاوت با گیتار کلاسیک و آکوستیک است. شباهتی که گیتار الکتریک با آکوستیک دارد این است که هر دو دارای شش سیم می باشند که با سر کوک تنظیم می شوند. گیتار الکتریک دارای بدنه توپر چوبی و دسته نازک است و جنس سیم ها از فلز می باشد.
سبک های مناسب با گیتار الکتریک راک، جاز و متال است.
مقاله پیشنهادی: پاسخ به سوالات هنرجویان از زبان اساتید
سبک مناسب برای مبتدی ها
بعضی از گیتاریست ها معتقدند برای حرفه ای شدن باید روی یک سبک خاص تمرکز کنید اما برخی نوازندگان سبک های مختلف را می نوازنند ولی سبک تخصصی و مهارت اصلی آن ها روی یک سبک خاص است.
همچنین علاقه فرد در انتخاب سبک بسیار مهم است بنابراین بهتر است قبل از انتخاب سبک آهنگ هایی از سبک های مختلف را گوش دهید و ببینید به کدام سبک علاقه مند هستید.
به طور مثال اگر شما علاقه به سبک جاز دارید بهتر است با سبک بلوز و پاپ شروع کنید و سپس در ادامه جاز را بیاموزید. در ایران عموما سبک های بلوز، جاز و متال اساتید تخصصی کمی است و بهتر است برای شروع از سبک های فلامنکو پاپ و کلاسیک شروع کنید و در ادامه اگر به سایر سبک ها علاقه داشتید خود آموز آن ها را بیاموزید.
نویسنده: زهراطاهری
از پایگاه خبری تحلیلی دیباگران دیدن فرمایید
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.