آشنایی با رشته تذهیب و تشعیر
آشنایی با رشته تذهیب و تشعیر
رشته تذهیب و تشعیر از رشته های شاخه کار و دانش است. این رشته ترکیبی از هنر تذهیب و هنر تشعیر است که در مجموع از پنج مهارت تشکیل شده است.
این مهارت ها شامل: طراحی نقوش اسلیمی و ختایی، طراحی نقوش هندسی، طراحی نقوش جانوری، طراحی نقوش فرنگی، تذهیب و تشعیر است.
تذهیب
هنر تذهیب کاری و کتاب آرایی یکی از عظیم ترین و ظریف ترین هنرهای مسلمانان است که بر مبنای ارتباط روحی و معنوی با خداوند متعال برای اولین بار در آرایش کلام الله مجید به کار گرفته شد و هنرمندان ایرانی چنان با عشق و علاقه به این کار مبادرت ورزیدند که آن را عبادت می دانستند. آثار به جای مانده نه تنها هر بیننده ای را متحیر می کند بلکه عمق ارادت و ایمان قلبی مذهب کاران ایرانی را به نمایش می گذارد.
تشعیر
تشعیر، نقوشی از یک یا دو رنگ است که در حاشیه و سرفصل های برخی کتاب هاو در و دیوار و پرده ها و فضاهای موجود در مجلس سازی ها و پرده های نقاشی ایرانی کشیده می شود و در جلدسازی و قلمدان سازی و قلم زنی بر روی فلز و نیز خطاطی دیده شده است. تشعیر از شَعْر (مو) گرفته شده است و به نقوش بسیار ریز از گیاه و پرنده و درخت اطلاق می شود. در واقع تشعیر نوعی تزئین نسخ خطی است که در حاشیه نسخ یا مرقعات، معمولا با یک یا دو و حتی با سه رنگ طلا انجام می گیرد.
سطح آموزشی مهارت ها
تذهیب مجموعه ای از نقش های بدیع و زیبا است که نقاشان و مذهبان برای زیبا کردن کتاب های مذهبی، علمی، فرهنگی، تاریخی، دیوان اشعار، جنگ های هنری و قطعه های زیبای خط به کار می برند. هدف از ایجاد این رشته، تربیت استادان تذهیب است که باعث می شود این مجموعه های زیبا را در جای کتاب ها به کار بگیرند.
این طرح ها به این صورت است که کناره ها و اطراف صفحه ها، با طرح هایی از شاخه ها و بندهای اسلیمی، ساقه، گل ها و برگ های ختایی، شاخه های اسلیمی و گل های ختایی و یا بندهای اسلیمی و ختایی مزین می شوند.
توانمندی هنرجویان این رشته
- کار تذهیب به صورت نقوش گل و برگ پیچان بر قوس هایی دایره ای به رنگ طلایی
- افزودن نقوش حیوانی به منظور تفهیم بیشتر مطالب کتب علمی و ادبی که با تشعیر همراه خواهد بود.
- یک هنرمند مذهب که قادر خواهند بود در قالب ها و فضاهای مختلف نقاشی ایرانی، تذهیب و تشعیر را اجرا کنند.
- توانایی طراحی نقوش هندسی و ایرانی
- توانایی طراحی نقوش اسلیمی و ختایی
- توانایی کاغذ سازی
- توانایی کار تشعیر
آینده تحصیلی و شغلی
فارغ التحصیلان رشته تذهیب و تشعیر می تواند به صورت فردی یا گروهی و یا خود اشتغالی به بازار کار راه یافته و در موارد زیر به انجام فعالیت اقتصادی بپردازند:
- فعالیت به عنوان یک مذهب کار قابل در بازار کار
- فعالیت به عنوان طراح نقوش مختلف در بازار کار
- فعالیت در زمینه تهیه تابلوهای تذهیب و تشعیر
- فعالیت در کارگاه های خصوصی
- اشتغال در مراکز صنایع دستی کشور و میراث فرهنگی
- اشتغال در مراکز هنری، ارشاد اسلامی و اداره تبلیغات اسلامی
- فعالیت در زمینه اموزش رشته مورد نظر در مراکز اموزشگاهی
هدف از طراحی رشته های کاردانش تامین نیاز بازار کار و نیروی کار ماهر است و فارغ التحصیلان این رشته مستقیما می توانند وارد بازار کار شوند، اما اگر دانش آموختگان این رشته تمایل به ادامه تحصیل داشته باشند، پس از اخذ دیپلم حرفه ای می توانند برای ادامه تحصیل در مقاطع کاردانس و کارشناسی دانشگاه ها و موسسات اموزش عالی و علمی و کاربردی در رشته های نقاشی ایرانی، صنایع دستی، قلم زنی، چوب، هنرهای تجسمی، گرافیک، نقاشی، نقاشی دیواری، عکاسی، صنایع فرش، ملیله سازی، خوشنویسی و زینت آلات در مقاطع بالای تحصیلی ادامه تحصیل بدهند.
رشته تذهیب و تشعیر دارای 108 ساعت اموزش است که شامل 42 ساعت دروس عمومی، 57 ساعت شایستگی های فنی و 9 ساعت شایستگی های غیر فنی است.
مشاوره رایگان برای آشنایی با دیپلم تذهیب و تشعیر
همه روزه به جز ایام تعطیل با تلفن 42646861-031
شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 الی 12 و 15:30 الی 20
پنج شنبه از ساعت 8 الی 14