دبیرستان یا هنرستان
وقتی یک دانشآموز درس خوان باشد فرقی نمیکند که در دبیرستان یا هنرستان ادامه تحصیل بدهد. اما اگر فردی علاقه ایی به درسهای تئوری نداشته باشد بهتر است به سراغ رشتههای هنرستان برود.
البته فارغ التحصیلان هنرستان ها معمولا از نظر درسهای عملی و تخصصی به نسبت دبیرستان در دانشگاه قویتر هستند. هنرستانها به دنبال مهارتآموزی وپرورش کارآفرین هستند، و در جامعه امروزی افرادی که بیشتر به دنبال مهارت آموزی هستند معمولا موفق تر هستند.
گاها این شبه به وجود میآید که فارغالتحصیلان هنرستان برای ادامه تحصیل محدودیت دارند، اما اینطور نیست و امکان ادامه تحصیل تا مقاطع بالاتر برای آن ها نیز وجود دارد. ضمن اینکه این افراد با توجه به قابلیت و مهارتی که دارند سریعتر جذب بازار کار میشوند.
در اصل وظیفه اصلی هنرستان تربیت نیروی کار با مهارت برای اشتغال است، اما دبیرستان بر روی آموزشهای نظری تاکید دارد. در این مقاله سعی کردهایم با بیان نکاتی به شما در انتخاب دبیرستان یا هنرستان کمک کنیم.
قبل از خواندن این مقاله به این سوالات پاسخ دهید؟
- دبیرستان یا هنرستان چقدر اطلاعات دارید؟
- آیا به درس علاقه دارید یا کارهای عملی را بیشتر دوست دارید؟
- آیا ترجیح میدهید خیلی زود وارد بازار کار شوید و به اشتغال برسید.
- تا چه حد میخواهید تحصیلات دانشگاهی را ادامه دهید.
- آیا با دادن پول زیاد به شما بازهم دوست دارید درس بخوانید؟
دبیرستان یا هنرستان و تفاوتها و شباهتها
- دبیرستان در رشتههای نظری سه رشته ریاضی و فیزیک، علوم تجربی و علوم انسانی را دارد، اما هنرستان تنوع رشتهایی در حد 454 رشته دارد، که این یک مزیت به شمار میآید.
- در هنرستان همزمان با آموزش تئوری آموزشهای عملی نیز به صورت گسترده انجام میپذیرد.
- امکان قبولی در دانشگاههای علمی کاربردی راحتتر است و بعد از آن امکان ادامه تحصیل تا مقاطع بالاتر ممکن است، و تفاوتی با دیگر رشتهها ندارد.
- هنرستان فرصت مناسبی است برای افرادی که در بعضی از دروس پایه مانند ریاضی ضعیف هستند.
- برای فارغ التحصیلان رشتههای هنرستان بازار کار مناسبی حتی با مدرک دیپلم وجود دارد.
- به دلیل داشتن دروس عملی زیاد در هنرستان روحیه تعاون و همکاری بین دانشآموزان افزایش می یابد، همچنین اعتماد به نفس آنها نیز بالا می رود.
- در صورت عدم قبولی در دانشگاه امید به شاغل شدن در فارغ التحصیلان هنرستان بیشتر است.
- دانش آموزان هنرستان به دلیل داشتن واحد کارورزی و قرار گرفتن در فضای کاری قدرت تصمیمگیری بالاتری را در شرایط کاری مختلف دارند، و این در ورود به بازار کار برای این افراد بسیار تاثیرگذار است.
- دانشآموزان هنرستانی مفاهیمی همچون مصرف بهینه انرژی، اهمیت ساخت یک کارخانه یا کارگاه، استقلال کشور، توسعه صنعتی و … را بیشتر درک میکند و بیشتر یک تولید کننده هستند تا مصرف کننده.
- کارگاههای عملی باعث شادابی دانشآموزان و افزایش روحیه آنان می شود، و این باعث عدم خستگی و دلزدگی آنان می شود، زیرا دروس عملی هنرستان بیشتر است. همین مساله باعث میشود معدل دانشآموز بالاتر رود.
- مسئولین در سالهای اخیر توجه خاصی به هنرستان و سرمایهگذاری روی آن را داشتهاند، و به فارغاتحصیلان وام خوداشتغالی نیز اختصاص دادهاند.
- در هنرستان استعداد، خلاقیت، خودباوری را در دانشآموز پرورش میدهند، و این باعث ایجاد تحول کمی و کیفی، طراحی و تولید و ابداع در صنایع داخلی میشود.
- درصد بیکاری بین فارغالتحصیلان هنرستان کمتر است، و به دلیل مهارت داشتن این گروه بیشتر کارفرمایان و شرکتها به دلیل داشتن تجربه کاری، بیشتر از این گروه استفاده میکنند.
نتیجه گیری : دبیرستان یا هنرستان
در نهایت فارغالتحصیلان هنرستان افرادی بانظم، با اراده، قوی، خودباور، با انگیزه و … خواهند بود، که به راحتی میتوانند وارد بازار کار شوند، و باعث کاهش بیکاری و افزایش اشتغالزایی می شود.
این فارغالتحصیلان بخش عمدهایی از نقشآفرینان و تاثیرگذاران صنعت کشور محسوب میشوند. میتوانند به راحتی نیازهای خود و اطرافیان را برطرف کنند. اگر قصد یا امکان ادامه تحصیل در دانشگاه را ندارید و میخواهید تا دیپلم درس بخوانید بهتر است هنرستان را انتخاب کنید.
پس بین دبیرستان یا هنرستان این شما هستید که انتخاب میکنید.
تجربه شخصی افراد در دبیرستان یا هنرستان
تجربه شخصی افراد در مزیتهای هنرستان
- بزرگترین مزیت هنرستان زندگی در کنار درس است که زندگی را فقط محدود به درس نمیکند.
- کنکور کاردانی راحتتر از کنکور سراسری است.
- مطالب درسی هنرستان جذابتر و لذتبخش تر از دبیرستان است و دانشآموزان بیشترین وقت خود را در کارگاههای عملی میگذراند، و دانشآموز از نظر درسی سختی کمتری میکشد، و افرادی که علاقه کمتری به درسهای تئوری دارند هنرستان برای آنها جذابتر خواهد بود.
- درسهای هنرستان بسیار کاربردیتر و عملیتر هستند، اما درسهای دبیرستان بیشتر تئوری و آمادگی برای کنکور سراسری است.
- تنوع رشته در هنرستان زیاد است و انتخاب رشته را سخت میکند. اما همین تنوع رشته یکی از مزیتهای هنرستان است.
- افراد فارغالتحصیل شده از این رشته میتوانند بدون وارد شدن به دانشگاه وارد بازار کار شوند و از مهارتهای خود در این زمینه بهره ببرند.
تجربه شخصی افراد در مزیتهای دبیرستان
- با کنکور رشتههای نظری و دبیرستان میتوانید در بهترین دانشگاههای ایران وارد شوید. البته برخی از هنرستانیها نیز درکنکور سراسری شرکت میکنند و وارد این دانشگاههای برتر میشوند.
- برخی از رشتههای دانشگاهی در انحصار دبیرستان هستند، مانند رشتههای پزشکی، حقوق، وکالت و… اما رشتههایی مانند معماری، نقشهکشی، کامپیوتر و … از هر دو روش دبیرستان و هنرستان میتوان ادامه داد.
نتیجه گیری شخصی : دبیرستان یا هنرستان
در پایان همه چیز بستگی به میزان تلاش و پشتکار خود شما دارد، اگر فردی مستعد و پرتلاش باشید میتوانید در دبیرستان یا هنرستان موفق باشید. اگر قصد دارید فقط دیپلم بگیرید بهتر است هنرستان را انتخاب کنید، اما اگر هدف شما دانشگاههای برتر باشد بهتر است دبیرستان را انتخاب کنید. اگر توانایی بالایی دارید میتوانید در هنرستان مهارت را فرا بگیرید و بعد با کنکور سراسری وارد دانشگاههای برتر کشور شوید.
باید به هدف نهایی خود فکر کنید. مثلا اگر هدف شما مهندسی کامیپوتر است دقت کنید که از راه دبیرستان بهتر به این هدف خواهید رسید یا هنرستان. اگر هدف شما پزشکی است باید کدام را انتخاب کنید. در این بین دبیرستان و هنرستان فقط بستگی به علاقه شما دارد.
سوالات متداول برای انتخاب دبیرستان یا هنرستان
- هنرستان یا دبیرستان کدام یک بهتر است؟
هر دو مسیر دبیرستان و هنرستان با تلاش به موفقیت میرسد. اما افرادی که رغبت به درسهای تئوری ندارند و کارهای عملی را دوست دارند بهتر است هنرستان را انتخاب کنند. به طور مثال رشتههای مهندسی هم از طریق دبیرستان و هنرستان قابلیت ادامه تحصیل تا مقاطع بالاتر را دارند. البته برخی معتقدند که فارغالتحصیلان هنرستان از نظر عملی قابلیت بیشتری دارند. - شرایط ورود به هنرستان چیست؟
شرط معدل برای هنرستان ملاک نیست، اما در برگه های هدایت تحصیلی باید امتیاز کافی برای رشتههای فنیوحرفهای و کار و دانش را کسب کردهاند. - آیا تغییر رشته از دبیرستان به هنرستان وجود دارد؟ و به چه صورت است؟
بله. از طریق شرکت در آزمون درسهای اختصاصی پایه دهم در شهریور، که زمان تغییر رشته حداکثر تا دو هفته قبل از امتحانات شهریور میباشد. اما راه سادهتر مراجعه به مراکز مهارت آموزی است. آنچه باید در مورد دیپلم و تغییر رشته بدانید را بخوانید. - چه فرقی بین رشتههای فنیوحرفهایی و کارودانش است؟
در بین هنرستان کارودانش و فنیوحرفهایی شباهتها و تفاوتهایی وجود دارد که میتوانید به صورت مفصل کلیک کنید و بخوانید. - بازار کار کدام رشته بهتر است؟
به طور قطعی نمیتوان گفت بازار کار کدام رشته بهتر است. در کل میتوان گفت هر شخصی که بتواند مهارت بیشتری داشته باشد و از تواناییهای خود به خوبی استفاده کند، میتواند شغل مناسبی را پیدا کند. بازار کار در کنار مدرک به تجربه نیاز دارد. - چرا بعد از فارغالتحصیلی عدهایی سریع جذب باراز کار میشوند وعدهایی بیکار میمانند؟
دانشموزان باید در حین تحصیل سعی کنند مهارتهای لازم برا برای مواآموزان باید در حین تحصیل سعی کنند مهارت های لازم برای ورود به بازار کار را نیز کسب کنند. اگر شخصی قابلیتهای خود را افزایش دهد مسلما میتواند در بازار کار شغلی را بهدست آورد، و خود را از دیگران متمایز کند. - درسهای هنرستان خیلی ساده هستند؟
خیلی از هنرستانها در حال حاضر شرط معدل دارند، درست است بیشتر درسها عملی هستند اما بر رو مهارتهای تخصصی تمرکز دارد، و به هر صورت نیاز به تلاش دارد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.