تفاوت هنرستان کارودانش و مرکز مهارت آموزی
هنرستان کار و دانش مقطع تحصیلی است که بعد از دبیرستان مقطع اول هنرجویان به آن وارد می شوند و رشته های مهارتی و عملی را در آن آموزش می بییند و دیپلم کارودانش دریافت می کنند. برخی رشته های هنرستان کار و دانش مانند کامپیوتر، تصویرسازی، جواهر سازی و …. .
مراکز مهارت آموزی به مراکزی گفته می شود که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آموزش مهارتهای تخصصی دیپلم میپردازد و با همکاری با آموزش و پرورش دیپلم رشته های کار و دانش را به هنرجویان ارائه میدهند.
مرکز مهارت آموزی موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر با افتخار اعلام میکند که تا امروز توانستهاست به بیش از 1000 نفر کمک کند که دیپلم ناقص خود را تکمیل کرده و یا برای ادامه تحصیل دیپلم مجدد دریافتکرده و موفق به اخذ مدارک دانشگاهی شوند.
در این مقاله سعی میکنیم تمام آنچه که شما نیاز دارید در مورد دیپلم کارودانش ، تغییر رشته، تکمیل دیپلم و … بدانید را بیان کنیم.
ممکن است این سوال در ذهن شما ایجاد شود که فرق رشته های کار و دانش و رشته های فنی حرفه ایی چیست؟ برای جواب این سوال مقاله تفاوت بین رشته های کار و دانش و رشته های فنی و حرفه ایی را بخوانید.
تفاوت هنرستان کار و دانش و مرکز مهارت آموزی
دیپلم 96 واحد درسی می باشد که حدود نیمی از آن درس ها عمومی و نیمی دیگر درس های تخصصی رشته می باشد. که باید برای دریافت دیپلم کارودانش و ادامه تحصیل این 96 واحد گذرانده شود.
هنرستان کار و دانش مانند دبیرستان مقطع دوم می باشد با رشته های عملی و کاربردی تر. دانش آموزان بعد از دبیرستان مقطع اول بعد از انتخاب رشته وارد هنرستان کار و دانش می شوند. و در کنار دورس عملی دروس تخصصی را نیز می خوانند و مدرک دیپلم کارودانش می گیرند.
اما در مراکز مهارت آموزی هنرجو با دریافت مهارت ها و ارائه آن به مدرسه دروس های عملی و تخصصی برای او تطبیق واحد داده می شود و واحد های تخصصی رشته برای وی به شمار می آید.
بعد از دریافت مهارت، هنرجو آن را به مدرسه ارائه می دهد. و واحدهای عمومی را در مدرسه می خواند و مدرسه دیپلم رسمی آموزش و پرورش به آن می دهد.
سوال مهم : در بین رشته های هنرستان فنی و حرفه ای کدام رشته بهتر است؟
پاسخ: بطور کلی نمی توان گفت چه رشته ای خوب یا بد است چرا که اگر ذاتاً یک رشته بد باشد وجود آن در هنرستان ها بی معنی خواهد بود.
معمولاً انتخاب رشته شما باید بر اساس علاقه و شرایط خودتان باشد تا بتوانید نهایت پیشرفت را در رشته مورد نظر داشته باشید و در اینصورت در آینده همان رشته از نظر شما بهترین خواهد بود. در ضمن دانش آموز هنرستانی باید سعی کند در طول زمان تحصیل خودش را با نرم افزارها و ابزارهای جدید رشته خود آشنا کند تا پس از فارغ التحصیلی از نظر بازار کار مشکل نداشته باشد.
به عبارتی در هر رشته ای ممکن است افرادی بیکار مانده باشند در حالی که عده ای سریعاً جذب بازار کار شده اند که مسلماً توانایی این افراد از نظر علمی و تجربی با هم متفاوت بوده است. دانش آموزان باید توجه داشته باشند که فقط گرفتن مدرک یک رشته، نمی تواند برای کار آینده ملاک باشد و هر شخص باید بتواند قابلیتهایی در خودش ایجاد کند که او را از دیگران متمایز نماید.
به همین دلیل سوال “چه رشته ای بهتر است؟” می تواند پاسخ های متفاوت داشته باشد که هر کدام دلایل منطقی دارند.
سوال: چه تفاوتی بین هنرستان های فنی و حرفه ای و هنرستانهای کاردانش وجود دارد؟
پاسخ: از نظر رشته ها و تنوع آنها هنرستان های کاردانش دارای تنوع بیشتری نسبت به فنی و حرفه ای هستند ولی اغلب رشته ها در هر دو شاخه مشابه هستند. اما از نظر دروس ارائه شده و ادامه تحصیل تفاوت های نسبی با هم دارند.
دانش آموزانی که در کاردانش درس می خوانند بیشتر زمان خود را با دروس عملی و در کارگاه ها می گذرانند و معمولا این افراد بعد از گرفتن دیپلم کارودانش راحتتر جذب بازار کار میشوند اما دانش آموزان فنی و حرفه ای علاوه بر دروس عملی و کارگاهی، دروس تئوری را نیز در سطح بالایی فرا می گیرند و معمولا هدف این افراد ادامه تحصیل در سطوح عالی است هرچند مسیر ادامه تحصیل برای هردو شاخه باز است.
آزمون کنکور که برای فارغ التحصیلان کاردانش و فنی و حرفه ای برگزار می شود یکسان می باشد.
منبع سوالات آزمون، کتابهای فنی و حرفه ای می باشد که دروس عمومی هر دو شاخه کاملاً یکسان بوده و دروس تخصصی در رشته های مشابه 80-70 درصد مطالب مشترک است و دانش آموزان کاردانش بهتر است در صورت تمایل به ادامه تحصیل بخشی از کتابهای تخصصی فنی و حرفه ای را نیز مرور نمایند.
اما از طرفی برخی رشته های دانشگاهی بدون کنکور پذیرش دانشجو دارند که در این گونه موارد باید گفت که شرایط برای هر دو کاملا یکسان هست.
بعد از قبولی در یک رشته از دانشگاه هیچ فرقی بین دانشجویان رشته های فنی و حرفه ای و کاردانش و حتی ریاضی فیزیک وجود نخواهد داشت
تفاوت دیپلم کارودانش مراکز مهارتآموزی ارشاد و فنیوحرفهایی
نمره قبولی در آزمون های مهارتی کار و دانش :
حداقل نمره قبولی آزمون تئوری 10 از 20
حداقل نمره قبولی آزمون عملی 14 از 20
در هر دو آزمون 4 نمره از طرف آموزشگاه به عنوان نمره مستمر به هنرجو داده می شود و هنرجو باید در آزمون تئوری حداقل 6 و در آزمون عملی حداقل 10 باید کسب کند
نمره قبولی در آزمون های مهارتی فنی و حرفه ایی:
حداقل نمره قبولی آزمون تئوری 50 از 100
حداقل نمره قبولی آزمون عملی 70 از 100
و در نهایت کسب حداقل معدل کل 70 که بر اساس فرمول زیر محاسبه می شود:
۷۰ ≤ ( نمره آزمون کتبی × ۲۵ % ) + ( نمره آزمون عملی × ۷۵ % )
نتیجه : در تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای این نکته که قبولی در آزمون های مهارتی کار و دانش ساده تر و راحت تر از آزمون های مهارتی فنی و حرفه ایی می باشد
آزمون های دیپلم کارودانش :
آزمون های تئوری و عملی به صورت همزمان برگزار می شود و در صورت قبول نشدن یکی از آزمون ها نمره هنرجو حفظ می شود و تا در دوره بعدی در آزمون پذیرفته شود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نمونه سوالات عملی و تئوری را در هر دوره در اختیار هنرجویان قرار می دهد.
آزمون های دیپلم های رشته های فنی و حرفه ایی:
هنرجو ابتدا باید در آزمون تئوری نمره قبولی کسب کند تا بتواند در آزمون عملی شرکت کند.
نتیجه : در تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای این نکته که در صورتی که هنرجویان نمونه سوالات آماده و ارائه شده توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی را بخوانند و با آمادگی در امتحان حضور پیدا کنند قبولی آن ها در اولین آزمون درصد بالاتری دارد.
هزینه های دیپلم کارودانش :
بر اساس مهارت های هر رشته مبلغ کلی برای تمامی مهارت های دیپلم در نظر گرفته می شود و به صورت کلی به هنرجو اعلام می شود.
هزینه های دیپلم های رشته های فنی و حرفه ایی:
بر اساس مهارت های لازم برای هر رشته طبق جدول ارائه شده توسط فنی و حرفه ایی محاسبه می شود.
نتیجه : در تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای این نکته که معمولا در اکثر مواقع هزینه های دیپلم در مراکز مهارتی کار و دانش کمتر از هزینه های دیپلم در مراکز فنی و حرفه ایی خواهد بود و مراکز مهارتی کار و دانش به صرفه تر است.
سوالات متداول دیپلم کارودانش در مراکز مهارت آموزی
- سوال: مدت زمان برای دیپلم کارودانش در مراکز مهارتآموزی چقدر است؟ آیا کمتر میشود؟
برای دریافت مهارتهای تخصصی دیپلم به 9 ماه زمان و دو ترم نیاز است و کمتر از این زمان ممکن نیست. سامانه ثبتنام از تهران کنترل میشود و بهصورت سراسری و مشترک در کل کشور است و خارج از بازههای زمانی اعلام شده توسط سامانه هنر امکان ثبتنام و معرفی به آزمون وجود ندارد. برای دیپلم رسمی آموزشوپرورش هیچ راه قانونی به جز مراکز مهارتآموزی وجودندارد. - سوال: آیا در مراکز مهارت آموزی درسهای عمومی نیز ارائه میشود؟
خیر. برای تکمیل دیپلم درسهای عمومی باید در مدارس شبانه پاس شوند و بعد از آن تطبیق واحد دادهمیشود و دیپلم از طرق خود مدرسه به صورت رسمی ارائه میشود. افرادی هم که قبلا درسهای عمومی را در مدارس روزانه گذارندهاند دیگر نیاز به خواندن آن درسها ندارند. - آیا دیپلم را میتوان خرید؟ تفاوت شما با مراکزی که میتوانند دیپلم کارودانش را در زمان کوتاهتری بدهند چیست؟
خیر دیپلم را نمیتوان خرید، در واقع هیچ مدرک رسمی و مورد تائید و قابل ترجمه را نمیتوان خریداری کرد. تبلیغاتی که نیز در مورد دیپلم فوری، سریع، بدون آزمون، آسان و موارد مشابه غیرقانونی، غیررسمی و فاقد عدم اعتبار میباشد. - آیا در مراکز مهارتآموزی دیپلم نظری نیز ارائه میشود؟
خیر. مراکز مهارتآموزی میتوانند فقط دیپلمهای کارودانش با فنیوحرفهایی را ارائه دهند. - آیا برای ثبتنام محدودی سنی دارد؟
بله. هر سال در سامانه ثبتنام محدودیتهای سنی را اعلام میکنند. البته معمولا افرادی که یک سال از سن آنها در مدرسه گذشته باشد میتوانند ثبتنام کنند. به طور مثال شخص اگر به مدرسه میرفت سال یازدهم بود و اکنون در سال دهم است، میتواند در مرکز مهارتآموزی ثبتنام کند. - در صورت قبول نشدن درآزمون تا چند بار میتوان آزمون را تکرار کرد؟
در مراکز ارشاد آزمون تئوری و عملی همزمان برگزار میشود و اگر هنرجو یکی از نمرات عملی یا تئوری را قبول نشود، نمره قبول شده برایش حفظ میشود و آزمون دیگر را به هر تعداد میتواند شرکت کند تا نمره قبولی کسب کند، که فقط هزینه آزمون از وی گرفته میشود. اما در مراکز مهارتآموزی فنیوحرفهایی اول آزمون تئوری گرفته میشود و در صورت قبولی آزمون عملی گرفتهمیشود و تا 3 بار نمره تئوری حفظ میشود اگر نتواند در آزمون عملی بعد از 3 بار نمره قبولی کسب کند آزمون تئوری را نیز مجدد باید بدهد. - با دریافت این مهارتها آیا تضمینی برای اشتغال دارد؟
اشتغال بستگی به میزان توانایی فرد دارد. مهارتها راهی است برای افزایش توانایی فرد. اینکه یک شخص چقدر با تمرین و پشتکار بتواند مهارت خود را افزایش دهد و در بازار کار جایی پیدا کند ، فقط بستگی به خود وی دارد. البته برخی افراد اشتغال دارند و فقط برای افزایش حقوق دیپلم میخواهند و نیازی به اشتغال ندارد. - آیا دریافت مدرک بدون شرکت در کلاس ممکن است؟
بستگی دارد دوره ثبتنامی شما جز جامع باشد یا ادواریها. در دورههای جامع حضور در کلاس اجباری است، اما در دورههای ادواری کلاس اجباری نمیباشد. البته این نکته هم باید ذکر کرد که در صورتیکه هنرجو قبلا مهارتها را یاد گرفتهباشد و نیازی به شرکت در کلاسها ندارد. - مهارتهای صادرشده چه مزایایی دارد؟
- اعتبار بینالمللی و قابلیت ترجمه و مورد قبول در کشورهای دیگر
- برخورداری از تسهیلات خود اشتغالی کارآفرینی بر اساس ضوابط مربوطه در بانکها
- الویت صدور پروانه کسب
- قابلیت تطبیق با درسهای تخصصی در دیپلم کارودانش آموزشوپرورش
- به حسابآمدن ساعتهای آموزشی به عنوان سابقه کار در کارگاههای مشمول طرح طبقهبندی مشاغل
- ساعت تشکیل کلاسها به چه صورت است؟
کلاسها معمولا یک یا دو روز در هفته و معمولا ساعت 17 به بعد برگزار میشود که افرادی که کار میکنند بتوانند در کلاسها شرکت کنند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.