تفاوت کار و دانش و فنی حرفه ای
تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای یکی از سوالاتی که معمولا برای افراد هنگام انتخاب رشته پیش می آید ؟ و کدام یک را بهتر است انتخاب کنیم. در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم.
رشته های دیپلم فنی و حرفه ایی به دلیل نیاز کشور به افراد متخصص برنامه ریزی شده است، و باعث شده که هر ساله تعداد زیادی افراد متخصص از رشته های فنی و حرفه ایی و یا کار و دانش فارغ التحصیل شوند و وارد بازار کار شوند.
رشته های دیپلم کار و دانش و دیپلم فنی حرفه ایی شباهت های زیادی به هم دارند. اما در عین حال تفاوت هایی نیز با هم دارند. پایه و اساس هر دو شاخه عملی و کارگاهی است.
قبل از اینکه به تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای و شباهت های آن ها بپردازیم ابتدا به معرفی هر دو شاخه می پردازیم.
معرفی شاخه فنی و حرفه ایی
قبل از بیان تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای بهتر است کمی در مورد شاخه فنی و حرفه ایی و کا و دانش اطلاعاتی را کسب کنیم.
شاخه های فنی و حرفه ایی 4 زیر گروه مدیریت و خدمات، هنر، صنعت و کشاورزی و 40 زیر شاخه دارد.
هنرجویان رشته های دیپلم فنی و حرفه ایی درس های عملی و تئوری را با هم می گذارند، که تعداد واحدهای عملی آن بیشتر است. به همین دلیل هنرجویان این رشته ها از مهارت عملی و فنی برخوردار هستند. و بیشتر سمت بازار کار جذب می شوند.
برای ادامه تحصیل هم این افراد در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد با شرکت در کنکور سراسری در دانشگاه های فنی و حرفه ایی، علمی کاربردی، پیام نور، موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی و دانشگاه های آزاد ادامه تحصیل دهند.
فارغ التحصیلان این رشته ها در کارهای فنی و علمی در سطح بالایی قرار می گیرند و این نقطه مثبتی است برای وارد شدن به بازار کار.
معرفی شاخه کار و دانش
در ادامه تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای باید با شاخه کارودانش نیزآشنا شویم. شاخه کار و دانش از نظر زیر گروه دقیقا مانند شاخه فنی و حرفه ایی است اما زیر رشته های زیادتری نسبت به فنی و حرفه ایی دارد. حدود 150 عنوان برای رشته های دیپلم کار و دانش وجود دارد.
در شاخه کار و دانش حتما نیاز به ادامه تحصیل در دبیرستان نیست، و مراکز مهارت آموزی با مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتوانند زمینه را برای افرادی که در مدارس شبانه تحصیل می کنند، امکان دریافت دیپلم کار و دانش را فراهم کنند.
مزایای دیپلم های کار و دانش
در بیان تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای میتوان گفت که در رشته های دیپلم کار و دانش هنرجویان مهارت هایی را آموزش می ببیند، که می توانند با آن مشغول به کار شوند. علاوه برا آن مهارت های قابل ارائه و دارای اعتبار دریافت می کنند. این مهارت ها قابلیت ترجمه معتبر نیز دارند.
بسیاری از افراد از طریق رشته های کار و دانش توانسته اند به درجات بالایی برسند، و در رشته های فنی موفق عمل کنند.
برای درک بهتر تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای در مورد تفاوت هنرستان کار و دانش مرکز مهارت آموزی بیشتر بدانید.
تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای
- ثبت نام و ورود به رشته کار و دانش راحت تر است.
- درس و مهارت های کار و دانش ساده تر از فنی و حرفه ایی است.
- درس های عملی و کارگاهی کار و دانش بیشتر از فنی و حرفه ایی است.
- کار و دانش رشته های متنوع تری نسبت به فنی و حرفه ایی دارد.
- برخی درس ها که در کار و دانش الزامی نیست برای فنی و حرفه ایی الزامی است.
- دوره های کار و دانش با همکاری آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می شود اما دوره های فنی و حرفه ایی توسط آموزش و پرورش به صورت مستقل اجرا می گردد.
آینده شغلی رشته های دیپلم کار و دانش و دیپلم فنی و حرفه ایی
وقتی شخصی قصد دارد انتخاب رشته انجام دهد یکی از مواردی که به آن توجه می کند آینده شغلی آن رشته است. یکی از مواردی که تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای بررسی می کنیم آینده شغلی شاخه های فنی و حرفه ایی و کار و دانش است.
در رشته های کار و دانش الویت اول در آموزش عملی و آمادگی برای ورود به بازار کار است. در گروه دوم الویت آموزش ها ادامه تحصیل است، بنابراین درس ها تئوری، ریاضی و محاسباتی بیشتری دارند.
فارغ التحصیلان رشته های کار و دانش به دلیل داشتن مهارت های عملی بیشتر زودتر می توانند وارد بازار کار نشوند.
اما این نکته قابل ذکر است که در هر دو شاخه هیچگونه محدودیتی برای ادامه تحصیل ندارد.
نتیجه گیری: تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای
انتخاب رشته بستگی به میزان علاقه و شرایط زندگی و همچنین حالات روحی شما دارد. هر شخصی بسته به شخصیت و توانایی های خودش باید رشته ایی مناسب را انتخاب کند، که می تواند در آینده رضایت شغلی داشته باشد. تفاوتی بین رشته های کار و دانش و فنی حرفه ایی از نظر آینده کاری و ادامه تحصیل نیست. توانایی هنرجویان مهم می باشد.
سوال مهم : بین هنرستان و دبیرستان کدام بهتر است؟
به طور کلی برای دانش آموزانی که اصطلاحا درس خوان هستند در هر دوی این مسیرها موفق خواهند بود. اما افرادی که رغبت زیادی به درس ها تئوری ندارند و بیشتر کارهای عملی را دوست دارند بهتر است به سراغ هنرستان های کار و دانش بروند. که بعد از دیپلم امکان ادامه تحصیل در دانشگاه در هر مقطعی فراهم می باشد.
اما برای افرادی که دیپلم ردی هستند و قصد ادامه تحصیل دارند به دلیل اینکه مدتی از محیط درس دور بوده اند و یا نتوانسته اند در رشته های نظری موفق به کسب دیپلم نشده باشند، بهتر است دیپلم های کار و دانش را انتخاب کنند و در مراکز مهارت آموزی مهارت های تخصصی را دریافت کنند و با درس های تخصصی دیپلم تطبیق داده شود. در مورد تفاوت دبیرستان و هنرستان بیشتر بدانید.
سوال مهم :شرایط تغییر رشته از دبیرستان به هنرستان چگونه است؟
در هنگام انتخاب رشته ممکن است افراد به هر دلیلی مانند تحت تاثیر خانواده، دوستان، فامیل و … و یا حتی عدم اطلاع از علاقه و استعداد خود انتخاب رشته اشتباهی را انجام دهند. آیا بعد از انتخاب رشته امکان تغییر رشته وجود دارد یا فرد باید تا آخر زندگی در یک رشته اشتباهی ادامه دهد.
بهتر است قبل ازانتخاب رشته به خوبی فکرکنیم. تا دچار مشکل نشویم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید این مقاله را بخوانید.
در این مقاله عوامل اصلی در انتخاب رشته را میتوانید بخوانید. اگر فردی انتخاب غلط داشته باشد آینده شغلی، حرفهایی،خانوادگی و حتی میتواند وضعیت روحی فرد را تحت تاثیر قرار دهد . پس باید راهکاری برای تغییر رشته وجود داشته باشد. به قول معروف ماهی را هر موقع از آب بگیری تازه است! بنابراین باید راهی باشد تا فرد بتواند اشتباه خود را جبران کند و بتواند تغییر رشته بدهد.
برای تغییر رشته از دبیرستان به هنرستان دانش آموزان می توانند از طریق آموزش و پرورش اقدام کنند و از طریق هنرستان های دولتی تغییر رشته بدهند.
اما راه ساده تر مراجعه به مراکز مهارت آموزی می باشد که همزمان با سال دهم دبیرستان مهارت های دیپلم کار و دانش را که به عنوان درس های تخصصی پذیرفته است را دریافت کنندو سپس با تطبیق واحد با درس های عمومی پایه دهم خود دیپلم خود را در رشته های کار و دانش دریافت کنند.
لیست رشته های دیپلم کار و دانش را می توانید در این صفحه مشاهده نمائید.
سوالات متداول تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای
- آیا در سال سوم نیز امکان تغییر رشته وجود دارد؟ آیا تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای در تغییر رشته وجود دارد؟
بله. به همان روشی که گفته شد در کمترین زمان ممکن امکان تغیر رشته وجود دارد. البته در سال سوم دانش آموزان معمولا درس های عمومی را به پایان رسانده اند و بیشترین درس های باقی مانده، درس ها تخصصی رشته است که با مهارت های دریافتی تطبیق واحد داده می شود و تقریبا می توان گفت هنرجو بسیار ساده تر می تواند دیپلم کارو دانش خود را دریافت کند.
خیر در فنی و حرفه ایی و کار و دانش هیچ تفاوتی در تغییر رشته وجود ندارد و در هر دو مورد یکسان خواهد بود. - آیا امکان دیپلم مجدد وجود دارد؟ آیا تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای در دیپلم مجدد وجود دارد؟
بله دیپلم مجدد هنرجو می تواند همزمان با دیپلم دبیرستان خود دیپلم کار و دانش را نیز دریافت کند. هنرجو بدون اینکه دبیرستان را ترک کند در رشته دبیرستان خود ادامه تحصیل می دهد و در کنار آن مهارت دیپلم کار و دانش را از مرکز مهارت آموزی دریافت می کند و در انتهای سال با مراجعه به آموزش و پرورش می تواند با تطبیق واحدهای عمومی دیپلم کار و دانش را در رشته مورد نظر خود دریافت کند.
خیر در دیپلم مجدد هم در فنی و حرفه ایی و هم در کار و دانش به یک شکل عمل می شود، و هر دو می توانند به راحتی دیپلم مجدد بگیرند. - آیا افرادی که ترک تحصیل کرده اند نیز می توانند از امکانات مراکز مهارت آموزی استفاده کنند؟ آیا تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای در افرادی که ترک تحصیل وجود دارد؟
بله روال کار برای افراد ترک تحصیل کرده نیز به همین شکل است. با این تفاوت که اگر این افراد در درس های عمومی نمره ایی را نداشته باشند باید آن درس عمومی را در مدارس شبانه بخوانند تا بتوانند دیپلم خود را دریافت کنند.
خیر در دیپلم مجدد هم در فنی و حرفه ایی و هم در کار و دانش برای افراد ترک تحصیل کرده روند به یک صورت می باشد. و تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای در بالا به طور کامل توضیح داده شد. - اگر بخواهیم تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای را درچند جمله بیان کنید.
کارودانش و فنیحرفهایی هر دو در 4 زمینه صنعت، کشاورزی، خدمات و هنر امکان انتخاب رشته دارد. کارودانش 160 رشته و فنیوحرفهایی 41 رشته دارد. در فنیحرفهایی درسهای تئوری بیشتر است و در کارودانش درسهای عملی بیشتر است. درسهای فنیوحرفهایی سختتر از کارودانش است. - تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای در اشتغال به کار چیست؟
در کل میتوان گفت در تمامی رشتهها اشتغال یک فرد وابسته به میزان مهارتهای شخص دارد. هر چقدر توانایی یکفرد بالاتر باشد و بتواند از آموختههای خود به خوبی بهره ببرد میتواند به راحتی در مراکز مشغول بهکارشود. کارفرماها به دنبال افراد با مهارت و خلاق هستند. اگر کسی بتواند خواستههای کارفرما را اجرا کند حتما میتواند در بازار کار جایی را برای خود داشتهباشد. - تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای در ادامه تحصیل به چه صورت است؟
در هر دو رشته امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر وجوددارد. هر دو رشته میتوانند از طریق کنکور وارد دانشگاههای علمی کاربردی شوند و یا به صورت پودمانی وارد دانشگاهایی مانند سما شوند. ممکن است ابتدا با مقطع کاردانی شروع کنند اما میتوانند ادامه تحصیل دهند و در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد و دکترا ادامه دهند. و هیچ محدودتی برای ادامه تحصیل در هیچکدام وجود ندارد. - آیا برای این تغییر رشته نیاز به مراجعه به آموزشوپرورش و اطلاع را دارد؟ آیا باید مجدد هدایت تحصیلی انجامشود؟ آیا برای تغییر رشته تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای وجود دارد؟
خیرد. در این روش تغییر رشته نیازی به مراجعه به آموزشوپرروش و یا برگه هدایت تحصیلی جدید نمیباشد. کافی است شخص در مرکز مهارتآموزی ثبتنام کند و شروع به آموزش کند. بعد از آزمون و دریافت مهارت با مراجعه به مدارس شبانه میتواند با یک تطبیق واحد ساده به راحتی دیپلم خود را در جدید از کارودانش دریافت کند. - برای افرادی که مدرک پایین تر از سیکل دارند، دیپلم به چه صورت خواهد بود؟ آیا تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای برای این افراد وجود دارد؟
افرادی که مدرک پایینتر از سیکل دارند میتوانند دوره 3 ساله مقطع اول دبیرستان را با شرکت در آزمونهخای مشخص شده توسط آموزشوپرورش در مدرسه بزرگسالان بگذرانند و همزمان با آن در مرکز مهارتآموزی ثبت نام کنند و مهارتهای تخصصی دیپلم را در یکی از رشتههای کارودانش بگذارنند. و بعد از آن در یکی از دبیرستانهای بزرگسالان برای درسهای عمومی دیپلم اقدام کنند.
در پاسخ به تفاوت دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه ای باید گفت که خیر، هیچ تفاوتی وجود ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.